Obavijesti

Tech

Komentari 52

Otkrili da rad u svemiru ipak ne skraćuje život astronautima

Otkrili da rad u svemiru ipak ne skraćuje život astronautima
4

Astronauti su općenito obrazovaniji i tjelesno spremniji od tipičnog Amerikanca i zato ih se nije moglo uspoređivati s bilo kime, pa su ih u studiji usporedili s profesionalnim sportašima

VIDEO

Iako svemirska putovanja astronaute izlažu oblicima radijacije kakva su na Zemlji nepoznata i povezuje ih sa srčanim bolestima i razvojem tumora, američka studija kazuje da to ne skraćuje njihov život. 

Znanstvenici su uspoređivali gotovo 60 godina podataka o američkim astronautima i skupinom muškaraca koji su u jednako odlične tjelesne spreme i imaju elitnu zdravstvenu skrb - profesionalnim sportašima. 

Zaključak je da nijedna skupina nema bitno drugačiji prosječni životni vijek. Međutim, obje žive duže od nas ostalih. 

Astronauti su općenito obrazovaniji i tjelesno spremniji od tipičnog Amerikanca i zato ih se nije moglo uspoređivati s bilo kime.

"Trebali smo pronaći skupinu koja je u nekoliko važnih faktora usporediva s astronautima, ali nikada nije bila u svemiru", kazao je jedan od autora studije Robert Reynolds. 

Stoga se mortalitet astronauta uspoređivao s profesionalnim košarkašima iz NBA i bejzbolašima iz MLB lige od sredine 1960-ih do 2018. 

I astronauti i sportaši imali su niži rizik prerane smrti nego opća populacija. A među njima, pritom, nije bilo neke značajnije razlike. 

Rezultati sugeriraju da izlaganje radijaciji u svemiru ne povećava rizik prerane smrti zbog srčanih oboljenja ili nekih vrsta raka. Štoviše, astronauti su čak imali nešto manju smrtnost od srčanih bolesti u odnosu na košarkaše i bejzbolaše, a smrtnost od raka bila je podjednaka. 

Istraživanje se, međutim, ne odnosi na buduće svemirske misije, kaže Francis Cucinotta, znanstvenik sa sveučilišta u Nevadi. 

"Misije u prošlosti imali su manje doze radijacije. Za misiju na Mars, primjerice, to će se povećati 50 do 100 puta", kazao je Cucinotta. 

Što razlikuje astronaute i sportaše od opće populacije nije teško zaključiti. Oni uglavnom nikada nisu pušili, zdravo se hrane i redovito treniraju. Uz to, imaju najbolju zdravstvenu skrb. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…