Obavijesti

Tech

Komentari 9

Otkrili dosad najbliži planet, a ovako bi izgledao put do tamo

Otkrili dosad najbliži planet, a ovako bi izgledao put do tamo
2

Nama najbliža zvijezda Alpha Centauri krije i planet koji je masom sličan Zemlji, no preblizu je suncu i beživotan. Nalazi se samo 4,3 svjetlosne godine od Zemlje

VIDEO

Europski astronomi objavili su kako su otkrili najbliži planet izvan Sunčeva sustava koji se nalazi kod jedne od zvijezda Alpha Centauri, udaljene samo 4,3 svjetlosne godine od Zemlje.

Planet je velik otprilike kao Zemlja, no puno je bliže svom suncu no što je Merkur našem. Zbog toga se nalazi izvan "zone Zlatokose", odnosno područja u kojem je moguć život. Ako bi i htjeli otići do tamo, sadašnjim tehnologijama to bi trajalo tisućama godina. 

No, posljednje studije egzoplaneta pokazuju kako zvijezda s jednim planetom vjerojatno krije još nekoliko. Planet su otkrili uz pomoć HARPS instrumenta u Čileu pored zvijezde Alpha Centauri B, koja je dio trostrukog sustava Alpha Centauri. Alpha Centauri A i B nalaze se u orbiti jedan blizu drugog, dok je treći član sustava Proxima Centauri.

Baš zbog tog kompliciranog sustava dosad je bilo teško otkriti maleni planet, jer astronomi proučavaju promjene na suncu koje nastanu kada planet prolazi između svog sunca i nas. 

Ono što su znanstvenici otkrili je da planetu treba 3,6 dana za jedan krug oko sunca, a temperatura na njemu je oko 1200 stupnjeva. 

Slični planeti koje su dosad otkrili često imaju jednu stranu okrenutu prema suncu, no u ovom slučaju morat će obaviti dodatna mjerenja te otkriti ima li planet atmosferu. 

U odnosu na brojne planete otkrivene izvan Sunčeva sustava ovaj je značajan po tome što nam je najbliži te što je masom sličan Zemlji. No, znanstvenici se nadaju da će nakon otkrića ovog malog planeta otkriti i još koji veći u ovom sustavu, piše BBC.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama