Obavijesti

Tech

Komentari 0

Otkrivamo: Kako je u Sloveniji prošla ugradnja razdjelnika?

Otkrivamo: Kako je u Sloveniji prošla ugradnja razdjelnika?
1

Razdjelnici topline u Hrvatskoj su zakonska obavzea u svim zgradama s više od dva stana do kraja 2016. godine. U Sloveniji je ista regulativa bila već primijenjena

VIDEO

Polona Štumpfl Erjavec, komercijalna direktorica tvrtke Petrol Energetika koja nudi cjelovitu opskrbu energijom 420 zgrada u slovenskom gradu Ravne na Koroškem, rekla je da su u prvoj godini poslije ugradnje razdjelnika topline njihovi korisnici počeli konkretno štedjeti.

- Kasnije je ta reakcija bila malo umjerenija, ljudi već imaju neko iskustvo i znaju kako istodobno uštedjeti i zadržati ugodne uvjete boravljenja u stanu. U većini slučajeva naši korisnici su promijenili svoje ponašanje jer su vidjeli da pomoću razdjelnika i termostatskih ventila imaju utjecaj na potrošnju toplinske energije i time na troškove grijanja - rekla je Štumpfl Erjavec. 

Razdjelnici su nam promijenili ponašanje!

Nisu samo u Sloveniji montirali razdjelnike, već i prije nastupanja zakonske obaveze za tu mjeru su se odlučili i vlasnici nekoliko zgrada u Hrvatskoj. Mato Kalajdžić, vlasnik stanova u jednoj od njih, zadovoljan je tom odlukom: 

- Prilikom pokretanja akcije o ugradnji razdjelnika bilo je nevjerice i gunđanja pojedinaca... No ukupna potrošnja toplinske energije zgrade je smanjena 30 do 40%, ovisno o mjesecu. Odgovorno tvrdim da su pojedinci uštedjeli do 50% i povratili novac investiran u razdjelnike topline za godinu dana. Sada već drugu sezonu radimo obračun potrošnje toplinske energije prema razdjelnicima. Svijest stanara naše zgrade i njihovo ponašanje totalno se promijenilo. Nema više otvorenih prozora, nema nepotrebnog rasipanja energije - rekao je Kalajdžić.

- Razdjelnici topline su samo jedna mjera koja može pridonijeti uštedama topline - objašnjava Gregor Saje, predstavnik najvećeg slovenskog poduzeća za upravljanje zgrada SPL d.d, iz Ljubljane: 

- Naše analize u koje smo uključili 298 zgrada i oko 6000 stanova pokazuju, da su u prvoj godini korisnici stanova spustili temperaturu u stanovima čak i ispod preporučene (20-22 stupnjeva) kako bi uštedjeli, a sada je trend nekako drukčiji. Ne žele se odricati komfora u stanovima pa traže druga tehnološka rješenja za uštedu toplinske energije- rekao je Saje.

Kako uštedjeti čak 40 posto?

U prvom redu to je hidrauličko balansiranje i instalacija termostatskih ventila. Obje tehnologije su dio Siemensove proizvodne familije Siemeca, koja prema riječima Damira Digule, predstavnika Siemensa Hrvatska znatno pomažu u učinkovitom grijanju.

- Sistem hidrauličkog balansiranja pomaže da se topla voda koja grije radijatore jednakomjerno i učinkovito, znači bez nepotrebnih gubitka zbog njenog hlađenja kad putuje do gornjih katova, rasporedi po cijeloj zgradi, a pomoću termostatskih ventila radijatori se automatski otvaraju i zatvaraju kad postignu željeni nivo temperature u prostoru - rekao je.

Gregor Saje iz SPL d.d. spominje primjer jedne stambene zgrade sa 110 stanova u Ljubljani gdje su se vlasnici uspjeli dogovoriti o investiciji u hidrauličko balansiranje i termostatske ventile:

- Ušteda toplinske energije u njihovom slučaju bila je čak 42 posto, a inače u prosjeku ušteda je oko 30 posto. To znači da im se investicija povratila u 2 i pol godine, što je malo u usporedbi s mijenjanjem fasade gdje su investicije puno veće i njihovo vrijeme povrata je u mnogim slučajevima više od 20 godina - objašnjava Gregor Saje.

Trend koji je u Sloveniji sve više prisutan, prema njegovim riječima je pravednost plaćanja troškova za sve komunalne usluge, ne samo toplinske energije. 

- U slovenskim višestambenim zgradama tako je u porastu potražnja za obračunom vode prema realnoj potrošnji. Vlasnici i korisnici stanova sve više žele imati kontrolu nad time što troše i utjecaj na to, koliko za to plate. Dogovore je zbog mješovitog vlasništva zgrada teško postići, jer vlasnici još nisu svjesni da je aktivno sudjelovanje kod upravljanja zgrade njihova dužnost i investicija u vrijednost stana. Baš zbog toga bitno je da mi upravitelji objektivno i stručno informiramo naše korisnike o mogućnostima i raspoloživim tehnologijama - zaključuje Saje.

Raspitajte se kod vašeg upravitelja zgrade ili kod instalatera o sljedećim Siemensovim rješenjima za veću energetsku učinkovitost vaše zgrade:

  • Sistem hidrauličkog balansiranja koji će pridonijeti manjim gubicima topline kod prijenosa tople vode do stanova, moguće uštede iznose do 30%
  • Termostatski setovi za radijatore koji će automatski otvarati i zatvarati radijatore kako bi se konstantno održavao podešeni nivo temperature
  • Razdjelnici topline
  • Kalorimetri (alternativa za razdjelnike topline; obavljaju istu funkciju - no na drukčiji način)
  • Vodomjeri (njihova funkcija je mjerenje potrošnje vode, ako su instalirani u svim  stanovima u zgradi i vodu ćete platiti pravednije - prema svojoj realnoj potrošnji)

Ovlašteni partneri za prodaju Siemensovih rješenja za energetsku učinkovitost zgrada i obračun topline prema realnoj potrošnji:

Aeroteh d.o.o  www.aeroteh.hr

e-dom d.o.o www.e-dom.hr

Element energetika d.o.o    www.element-e.hr

ENERGO-termoenergetika d.o.o    www.energo-sk.hr

ENERGO RITEH d.o.o    www.energoriteh.hr

HFC GRUPA d.o.o    www.hfcgrupa.com

Impuls Energy d.o.o   www.impuls-energy.hr

L.K. Usluge d.o.o

Mont-ra d.o.o    www.mont-ra.hr

PROEN ENERGETIKA NEKRETNINA d.o.o    www.proen.hr

Plinoservis KUZMAN  www.razdjelnici-kuzman.hr

SITIM tehnička rješenja i servisi  d.o.o    www.sitim.hr

TI-SAN d.o.o    www.ti-san.hr

Kommunio d.o.o    www.rasting.si

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug
ZASPALI ZBOG GREŠKE

Alarm u Appleu: Ne rade alarmi na iPhoneu, hitno rješavaju bug

Apple je potvrdio da su upoznati s problemom. No još nije poznato zbog čega se uopće kvar pojavio i što korisnici mogu poduzeti dok ne stigne rješenje

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci
BIJES U ARPANETU

Prvi spam ikad naljutio je 393 ljudi, evo što je pisalo u poruci

Na današnji dan 1978. godine Gary Thuerk iz tvrtke DEC postao je prvi (poznati) spammer. Umjesto da šalje zasebnu poruku svakom primatelju, poslao je poruku na skoro 400 ljudi
Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru