Obavijesti

Tech

Komentari 0

Ovi certifikati su pečat održive gradnje - LEED, BREEAM i DGNB

Ovi certifikati su pečat održive gradnje - LEED, BREEAM i DGNB
1

“Ako vaš projekt danas nije maksimalno zelen i gotovo nul-energetski, bit će zastario na dan kada ga završite i ekonomski manjkav cijeli svoj vijek” - Jerry Yudelson, bivši član Američkog savjeta za zelenu gradnju

VIDEO

U svijetu postoji nekoliko sustava za ocjenjivanje održive gradnje, a među tri najpoznatija su američki LEED, britanski BREEAM i njemački DGNB.

Najpoznatiji LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) je američki certifikacijski sustav koji ocjenjuje održivost zgrada i naselja te aspekte poput učinkovitog korištenja vode, korištenje održivih materijala i resursa, kvalitetu unutarnjeg prostora te odabir održive lokacije i upravljanje zemljištem. Sustav se može koristiti za certificiranje novogradnje, ali i postojećih zgrada. Uz to, osim što se moraju ispuniti visoki kriteriji za energetski učinkovitu zgradu, pet godina nakon gradnje se moraju redovito dostavljati podaci o potrošnji vode i električne energije. Proces LEED certificiranja može biti naporan, vremenski dugoročan i skup, ali povrat investicije neosporan je u vidu boljeg utjecaja na na okoliš, ljudsko zdravlje i samu kvalitetu zgrade.

Britanski BREEAM sustav rangiranja koristi se za ocjenjivanje novih zgrada i urbanističkog planiranja te daje smjernice za postojeće zgrade i urbane građevine. Velika prednost ovog sustava je da se koristi u cijelom svijetu jer je fleksibilan, prilagodljiv klimatskim uvjetima i zakonskim propisima svake zemlje. Istraživanja su pokazala da je investicija u izgradnju zgrade prema BREEAM standardu tek 2% veća u odnosu na “običnu”, a povrat se može očekivati već u roku dvije do pet godina kroz uštede u potrošnji energije i vode.

DGNB je specifičan po holističkom pristupu jer procjenjuje sve glavne aspekte održivosti. Tako se za ekološki aspekt izrađuje tablica svih korištenih materijala te koliko je on u konačnici odgovoran za globalno zatopljenje, kolika je potrebna količina vode i energije, i sve to za cijeli proces proizvodnje, održavanja, recikliranja ili odlaganja. Na osnovu tih podataka izračunava se ukupni utjecaj građevine na okoliš tijekom cijelog životnog ciklusa. Izračunavaju se i cijeloživotni troškovi zgrade do detalja kao što su troškovi radnih sati potrebni za pranje prozora u sljedećih 50 godina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Hrvatskoj zasad postoji samo jedna certificirana zgrada prema LEED-u (poslovni centar Adrisa koji je dobio LEED Gold certifikat) i jedna prema BREEAM-u (zgrada Eurocentra u zagrebačkoj Miramarskoj ulici s BREEAM certifikatom „Very good“ u kategoriji zgrada u upotrebi), a neki su projekti još u postupku certifikacije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada