Obavijesti

Tech

Komentari 2

Ovi savjeti mogu vam pomoći da što bolje predstavite projekt

Stevica Kuharski u IT4U se bavi razvojem mobilnih aplikacija, a njihov Habbits će biti jedan od projekata koji će se predstaviti na GOAP konferenciji u Zagrebu

VIDEO

Autori projekata pripremaju vlastite strategije kojima će se na prezentaciji (pitchu) predstaviti potencijalnim investitorima. Jedan od njih je i Stevica Kuharski (@kstevica) iz tvrtke IT4U koja će na GOAP konferenciji u srijedu predstaviti Habbitsapp. Za 24sata piše o savjetima i detaljima koji mogu pomoći da što kvalitetnije predstavite vlastiti startup.

Veliki broj mladih poduzetnika mašta o realizaciji ideje i poslovnog plana na najbezbolniji mogući način. Možda je najjednostavniji način tražiti investiciju, no, nije to tako lako i investitori nisu voljni uložiti svoj teško zarađen novac na lijepe oči. Potrebno ih je zaintrigirati i zavesti. Namjerno koristim riječ zavesti jer u početnoj fazi projekta ne postoji veliko istraživanje tržišta, ne postoje brojke koji pokazuju neki poseban trend.

Investitori posjećuju startup konferencije i natjecanja te traže timove i projekte koji su predstavljeni razumno i moguće. Iz tog razloga potrebno je trenirati sebe i napraviti prezentaciju skoro savršenom. Najčešći format pitcha je onaj od pet minuta.

Takav pitch mora sadržavati opis problema i način na koji se problem rješava. Postoji li prototip proizvoda/aplikacije, bitni detalji moraju biti istaknuti. Potrebno je navesti opis i veličinu tržišta koje se cilja te go-to-market strategiju. Odvojiti jednu minutu za prezentaciju dosadašnjih rezultata projekta – broj preuzimanja/posjeta/registriranih korisnika, prosječno vrijeme i učestalost korištenja produkta, dosadašnji prihod od prodaje. Nikako se ne smije zaboraviti spomenuti konkurenciju i što proizvod koji predstavlja razlikuje od njih. Detaljnije predstavljanje tima je više nego poželjno, ali treba paziti da se ne pretvori u hvalospjeve sebi samima.

Radi li se pitch pred grupom investitora treba imati na umu da nisu svi jednaki i da nemaju svi ista razmišljanja. Podaci o investitorima obično su dostupni, stoga ih je potrebno sumirati i odabrati kome će se pitchati. Idealno bi bilo da su prisutni investitori već investirali u projekte slične vašem. Time smanjujete njihovo vrijeme u istraživanje novog tržišta, a oni vole investirati u tržišta koja su im poznata. Tijekom pitcha može koristiti i ovlaš spomenuti projekte u koje su investirali, tako se pokazuje da ste odradili domaću zadaću.

Bitno je držati se okvira danog za pitch. Ako je dozvoljeno 5 minuta, to ne znači 5 minuta i 15 sekundi. Potrebno je pripremiti se na 4 minute i 45 sekundi jer će sigurno nešto poći krivo. Želite li predstaviti live demo produkta, odustanite odmah od toga. Snimite video i uključite ga u prezentaciju. Ako team sadrži dva člana koji nemaju strah od javnih nastupa, neka oba člana prezentiraju. Ostali članovi su prisutni na pozornici u ležernom stavu mirno.

I na kraju, vježbajte. Vježbajte, vježbajte, vježbajte. To ne znači da znate recitirati pjesmicu od pitcha, već da razumijete što pričate i da možete nastaviti pitch u bilo kojem trenutku. Vježbajte pred ljudima koji nemaju veze s proizvodom i tražite ih da opišu to što ste im pitchali. Tek tada ćete shvatiti da vam pitch ne valja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta