Obavijesti

Tech

Komentari 18

Ova ribica može izliječiti samu sebe, i to čudesnom brzinom

Ova ribica može izliječiti samu sebe, i to čudesnom brzinom
1

Genetski modificirana: Znanstvenici s američkog Sveučilišta Duke istražuju regeneraciju kože pa su ribici ubrizgali fluorescentne markere u DNK stanicu kože

VIDEO

Zlatna ribica možda ispunjava želje, ali kričava fluorescentna svijetli u mraku. 

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Duke napravili su genetski modificiranu ribicu koja na sebi ima ljuskice u svim bojama. Boje su kričavo fluorescentne, kakve je gotovo nemoguće naći u prirodi. Znanstvenici su se poigrali genetskim modificiranjem kako bi istražili jedan od najvažnijih procesa u biologiji, a to je mogućnost regeneracije tkiva. Zebrastoj ribici ubrizgali su fluoroscentne markere u DNK stanice kože.

Od tri glavna koda u tri boje - zelene, crvene i plave - dobili su spektar od čak 70 boja koje se presijavaju ljuskicama. Na ovaj način lakše mogu uočiti što se događa u stanicama kože. 

- Dosad nismo mogli predočiti što se točno događa u stanicama kože. Stoga ova tehnika s bojama genetskog modificiranja uvelike pomaže - kaže Ken Poss, profesor stanične biologije na Sveučilištu Duke. 

Odabrali su zabrastu ribicu za svoje istraživanje jer je ona poznata po svojoj sposobnosti regeniranja ne samo kože, nego i organa, poput srca, peraja ili dijelova kralježnice. 

- Znali smo da ova ribica ima sposobnost regeneriranja, ali iznenadili smo kad smo u ovom eksperimentu vidjeli i kojom brzinom to radi. Nakon što bismo joj skinuli ljuskice s peraje, ona bi se već nakon nekoliko sati regenerirala i oporavila. Pratili smo proces zacjeljivanja i vidjeli kako se pojavljuju nove stanice. Nevjerojatno - govori profesor Poss. 

Ovaj eksperiment uvelike bi mogao pomoći u budućnosti u liječenju raka kod ljudi, nadaju se Poss i kolege znanstvenici.
- Ova tehnika primjenjiva je i na druge vrste - kaže Poss. 

Iako izgleda čudesno, kao genetski modificirana ne bi smjela dospjeti u okoliš jer je teško procijeniti kakav bi utjecaj imale na ostale životinje.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin