Obavijesti

Tech

Komentari 19

Pad prodaje automobila u Hrvatskoj bio je najveći u EU

Pad prodaje automobila u Hrvatskoj bio je najveći u EU

U Hrvatskoj je u 2020. godini prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 35.005 novih automobila, što predstavlja pad od 42,8 posto u odnosu na 2019. godinu, najveći među zemljama EU-a

VIDEO

Hrvatska je u pandemijskoj 2020. godini bilježila najveći pad potražnje za automobilima među zemljama EU-a, gotovo dvostruko veći od europskog prosjeka, pokazalo je u utorak izvješće udruženja proizvođača automobila.

Prošle je godine u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrirano ukupno 9,9 milijuna novih novih automobila, za 23,7 posto manje nego u cijeloj 2019., izvijestilo je udruženje europskih proizvođača automobila ACEA.

Pad je najveći otkada je ACEA počela objavljivati izvješća a izravan je rezultat pandemije covida 19 i mjera koje su vlade poduzimale kako bi se obuzdale.

Među četiri vodeća europska tržišta najviše je prošle godine potonula potražnja za novim automobilima u Španjolskoj, gotovo za trećinu. Slijede Italija i Francuska gdje se potražnja smanjila za četvrtinu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Najblaži pad zabilježen je na najvećem europskom tržištu, onom Njemačke, gdje je potražnja smanjena gotovo za petinu.

U Hrvatskoj je u 2020. godini prema ACEA-inim podacima registrirano ukupno 35.005 novih automobila, što predstavlja pad od 42,8 posto u odnosu na 2019. godinu, najveći među zemljama EU-a.

Nijemci kupili čak petinu manje automobila u prošloj godini
Nijemci kupili čak petinu manje automobila u prošloj godini

Stabilizacija u prosincu

Potražnja se ipak stabilizirala u prosincu, uz najblaži pad registriranih novih automobila u cijeloj prošloj godini, za 3,3 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije. Ukupno je u 26 zemalja EU-a registrirano nešto više milijun novih automobila.

Pandemija covida 19 teško je pogodila europsko tržište automobila u 2020. godini koje je poraslo samo u rujnu, a najdublji je pad, za 76,3 posto, zabilježilo u travnju, na vrhuncu prvog vala zaraze, pokazuju podaci ACEA-e.

Prosinac je na vodećim tržištima donio mješovite rezultate, pa je potražnja u Njemačkoj porasla 10 posto, dok je u Italiji i Francuskoj pala za 14,9 odnosno 11,8 posto.

U Španjolskoj je registriran jednak broj novih automobila kao i na kraju 2019., pokazuje ACEA-ino izvješće.

U Hrvatskoj je u prosincu prema ACEA-inim podacima registriran 2.051 novi automobil, upola manje nego u istom mjesecu godine ranije. U studenome potražnja je smanjena za četvrtinu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle