Tech

Komentari 75

Pakao dolazi u regiju: Kuhat ćemo se, a voda će nestajati...

Pakao dolazi u regiju: Kuhat ćemo se, a voda će nestajati...

Vijeće za regionalnu suradnju objavilo je studiju o klimatskim promjenama na području zapadnog Balkana. Do kraja stoljeća temperatura bi na ovim prostorima mogla porasti do pet stupnjeva...

Temperature na ovim prostorima do kraja stoljeća mogle bi narasti za 5 Celzija, upozorili su znanstvenici u Studiji o klimatskim promjenama na Zapadnom Balkanu, navodeći da će se suptropska klima proširiti prema sjeveru, dok će na obalnim područjima biti iznimno vruće i sušno tijekom ljeta. 

Studiju je objavio Savjet za regionalnu suradnju (RCC), a ona navodi da bi do sredine stoljeća prosječna temperatura mogla skočiti za 1,2 Celzija. Naravno sve to ovisi o globalnim nastojanjima da se smanje emisije stakleničkih plinova. 

2018 05 Study on Climate Change in WB 2a Lowres by Marko Knezevic on Scribd

Podaci o klimatskim promjenama u regiji navode da će suptropska klima napredovati prema sjeveru, ljeti će priobalna područja biti iznimno vruća i suha, a ljeta bi se mogla prema kraju stoljeća produljiti. 

susa

Nimalo optimistična studija navodi da bi se najveći utjecaj klimatskih promjena mogao vidjeti u poljoprivredi i šumarstvu, jer bi vrućine mogle smanjiti kvalitetu hrane, prouzročiti erozije i degradaciju tla te povećati rizik od širokog propadanja šuma. Klimatske promjene i vrućine ogle bi smanjiti količine vode za piće, ali i ugroziti zdravlje zbog češćih toplinskih udara i prodora novih zaraznih bolesti. 

Bolja suradnja zemalja u regiji mogla bi smanjiti ekonomske terete, a studija upozorava da bi sve zemlje koje žele pristupiti EU trebale poštivati Pariški sporazum o klimi. Navodi se i da 21 posto tvrtki u regiji ne radi ništa da smanje štetne utjecaje na okolinu, prenosi N1.