Obavijesti

Tech

Komentari 1

Pametni parking olakšat će život Splićana s invaliditetom

Pametni parking olakšat će život Splićana s invaliditetom
3

Pametni parking u Splitu prvi je IoT projekt realiziran na Narrowband IoT mreži Hrvatskog Telekoma u Hrvatskoj, a cilj je ovim projektom pokriti i sva preostala mjesta za osobe s invaliditetom

VIDEO

Hrvatski Telekom s tvrtkom Mobilisis uveo je pametni parking za osobe s invaliditetom za Split parking, što bi trebalo podići kvalitetu života Splićana s invaliditetom, ali i pomoći u smanjenju gužvi.

Na parkirališna mjesta namijenjena osobama s invaliditetom kod križanja Matoševe i Ulice Zrinsko-frankopanske postavili su 12 senzora koji rade na Narrowband IoT mreži, a povezani su s aplikacijom Split parking preko koje Splićani mogu vidjeti dostupna mjesta. 

- Pametni parking će nedvojbeno doprinijeti boljoj kvaliteti života osobama s invaliditetom u Splitu i smanjiti gužve prilikom potrage za slobodnim parkirnim mjestima. Posebno smo ponosni jer je ovo prvi projekt  u Hrvatskoj razvijen na našoj novoj Narrowband IoT mreži, prvoj takvoj mreži u regiji - rekao je Tomislav Kosanović iz HT-a. 

IoT rješenjima koja prikupljaju podatke o zauzetosti te kombinaciji senzora koja omogućuje pouzdana predviđanja zauzetosti parkirnih mjesta u gradu, vozači mogu dobiti te informacije preko aplikacije na telefonu, što pomaže smanjenju gužvi.

- Izrazito smo zadovoljni jer je ova nova tehnologija po prvi puta u Hrvatskoj korištena upravo u Splitu i to na projektu koji pomaže našim sugrađanima s invaliditetom - poručio je Marko Bartulić, direktor Split parkinga. Dodaje kako su sva mjesta za osobe s invaliditetom na uličnim parkiralištima pod upravljanjem Split parkinga već pokrivena senzorima, a cilj je ovim projektom pokriti i sva preostala mjesta za osobe s invaliditetom, uključujući i ona koja nisu pod upravljanjem tvrtke.

Pametni parking u Splitu prvi je IoT projekt realiziran na Narrowband IoT mreži Hrvatskog Telekoma u Hrvatskoj. Mrežu odlikuje odlična rasprostranjenost, niski troškovi, visoka kvaliteta signala te visoka razina sigurnosti i pouzdanosti. Plan je novu tehnologiju implementirati i na standardnim komercijalnim parkirnim mjestima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić