Obavijesti

Tech

Pitali ste našeg stručnjaka sve vezano uz hlađenje prostora

Pitali ste našeg stručnjaka sve vezano uz hlađenje prostora
2

Postoje razne priče vezane uz hlađenje prostora i smanjenja računa za režije. Najzanimljiviji i korisni odgovori svima mogu pomoći da ugodnije provedu najtopliji dio godine.

VIDEO

Često čujemo u zajedničkim prostorima, bilo na poslu ili kod kuće, kako je jednima vruće, dok se drugi naježe u dugim rukavima. Iz tog razloga se među pitanjima stručnjaku pojavilo: Na koliko minimalno stupnjeva smije biti podešena klima u odnosu na vanjsku temperaturu, a da nije štetno za zdravlje?

Savjet je da temperaturna razlika između vanjske i unutarnje temperature iznosi 5°C, a maksimalno 7°C. Ako vam takva temperatura ne odgovara i povećate temperaturnu razliku, vodite računa da razmjerno vrijeme prije izlaska iz stana podignete temperaturu kako ne biste doživjeli temperaturni šok.

Zatražili ste preporuku da li je bolje da se u izrazito toplim periodima klima uopće ne gasi, niti noću, ili je ipak bolje paliti je i gasiti u nekim vremenskim intervalima.  Odgovor stručnjaka je, da se radi kvalitetnije temperaturne ugodnosti, rashladni uređaj ne gasi, već da se konstantno drži određena temperatura u prostoru.

Ako pak nemate klimu u stanu, i zanima vas alternativno najučinkovitije i najpovoljnije rashlađivanje stana, savjet je tokom noći, kada su vanjske temperature niže, dobro provjetriti prostor, a ujutro zatvoriti prozore i spustiti rolete kako biste spriječili direktan prodor sunca u prostor. Na taj način pokušajte barem djelomično i privremeno rashladiti prostor. No treba uzeti u obzir i da je prostor nemoguće ohladiti tokom dana bez rashladnog uređaja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako postoji univerzalno mišljenje kako klimu treba čistiti svake dvije godine, na pitanje koliko često treba očistiti filter za klimu dobili smo ipak stručniji odgovor. Čišćenje filtra klima kao i samo održavanje prvenstveno ovisi o uporabi, odnosno koristi li se samo za hlađenje ili i za grijanje. Najčešće se klima uređaji koriste za hlađenje, stoga je preporuka da se filtri čiste prije i nakon sezone hlađenja, a po potrebi i tokom same sezone.

Osim čišćenja perivih filtra na unutrašnjoj jedinici kao i zamjene filtra koje nije moguće isprati vodom, posebno obratite pozornost na dezinfekciju „sača“ unutrašnje jedinice klime. S obzirom da se „sače“ klime tokom rada ovlaže, na njima se lako mogu razmnožiti bakterije. Intenzitet čišćenja klime ovisi i o kvaliteti zraka u prostoru u kojem se nalazi. Neočišćena klima može imati negativan utjecaj ne samo na ugodnost prostora već i na zdravlje.

Zanimljivo je da efikasnost bojlera ovisi i o tlaku vode u sustavu, jer se neki bojleri ne pale ukoliko je u isto vrijeme otvorena hladna voda bilo gdje u sustavu. Na pitanje da li u specifičnom bojleru ima regulator kojim se može namjestiti da se upali i na manjem tlaku vode u sistemu, saznali smo da vjerojatno postoji premali protok vode kroz uređaj koji nije dovoljan da bi se uređaj upalio. U tom se slučaju nažalost ništa ne može podesiti na samom uređaju, ali je preporuka pozvati ovlaštenog servisera koji će pregledati i po potrebi očistiti uređaj kako bi se povećao protok - uz uvjet da uređaj nije duže vremena održavan i da ima nečistoće u njemu. U ovom slučaju jednoručna miješalica (pipa), nije dobro rješenje za uređaje koji griju potrošnu toplu vodu na protočnom principu - povećanim ovodom hladne vode protok kroz uređaj nije dovoljan da bi ostao u radu pa se gasi.

Ukoliko planirate graditi kuću ili na postojeći objekt uvoditi geotermalno grijanje i zanima vas kolika je investicija, slobodno se obratite Vaillantu sa svim pitanjima. Obzirom na to da su sustavi s dizalicama topline izrazito kompleksni, jer su uređaji za hlađenje i grijanje samo jedan dio opreme i radova koje je potrebno izvesti na objektu kako bi on imao punu funkcionalnost. Kako bi se mogla donijeti približna procjena potrebni su podaci o objektu (grijana površina objekta, geografski položaj objekta, projektne temperature, izvedba instalacija, toplinski gubici objekta, ogrjevna tijela) na temelju kojih se može procjeniti okvirna specifikacija opreme koja bi vam bila potrebna.

Kako živjeti zeleno redovito pratite na Green Livingu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada