Obavijesti

Tech

Komentari 12

Planet 'u izgradnji': Ovaj daleki svijet zapanjio je znanstvenike

Planet 'u izgradnji': Ovaj daleki svijet zapanjio je znanstvenike
1

Hubble je u protoplanetarnom disku oko mlade zvijezde otkrio golemu prazninu koja ukazuje na planet. No, predaleko je od zvijezde koja ne bi još trebala imati planete

VIDEO

Astronomi su koristeći teleskop Hubble otkrili dokaze o planetu koji bi mogao utjecati na teorije o formiranju planeta. Naime, ovaj svijet u nastajanju od svoje zvijezde udaljen je čak 12 milijardi kilometara. To je otprilike duplo više od udaljenosti Plutona od Sunca. Od skoro 900 planeta koji su otkriveni izvan našeg Sunčeva sustava, ovo je prvi na tako velikoj udaljenosti od vlastitog sunca. Planet je u orbiti zvijezde TW Hydrae, udaljene 176 svjetlosnih godina u zviježđu Hidre ili Morske Zmije.

Hubble je otkrio veliku rupu u protoplanetarnom disku oko zvijezde. Rupa je široka 3 milijarde kilometara, a sam disk je promjera 65 milijardi kilometara. Za nju je najvjerojatnije zaslužan planet koji raste i za sobom povlači materijal, poput ralice. Procjene su da je planet 6 do 28 puta veći od Zemlje, a vjeruje se da se sporo kreće oko vlastite zvijezde zbog goleme orbite.  

Vjeruje se da za planet trebaju deseci milijuna godina da se razvije. Skupljanje materijala, čestica, stijena i plinova je sporo, ali stalno, a za planet na ovakvoj udaljenosti trebalo bi mu 200 puta više no što je trebalo Jupiteru. No, ova zvijezda je stara 8 milijuna godina te nije vjerojatno da bi prema tim teorijama imala planet. Uz to, nije bilo dovoljno vremena da planet skupi toliko materijala, a sama zvijezda upola je manja od našeg Sunca.

- Fascinantno je vidjeti ovakav sustav. Ovo je zvijezda najmanje mase oko koje smo uočili ovu prazninu - kaže John Debes iz STS instituta u Baltimoreu. Alternativna teorija je da je dio diska postao gravitacijski nestabilan i urušio se te omogućio da se planet formira puno brže. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Potvrdimo li da se ovdje nalazi planet, možemo povezati njegove karakteristike s onim prazninama u disku. To bi mogla biti nova teorija formiranja planeta na tako velikim udaljenostima - dodaje Debes. Ono što je neobično je i da ovaj disk nema velikih čestica prašine na toj udaljenosti, a koje se smatraju nužnima za formiranje planeta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle