Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
51 komentara

Pogledajte kako će Facebook spremati kopije vašeg života

Facebook već neko vrijeme traži učinkovitije načine spremanja podataka. Uz flash memoriju, sada su predstavili i prototip arhiviranja podataka na Blu-ray diskovima

Ako ste mislili da će digitalni servisi značiti propast optičkih medija, varate se. Facebook je sada izradio prototip sustava za spremanje podataka koji se sastoji od 10.000 Blu-ray diskova. Uz to što jedan 'ormar' ima kapacitet od 1 petabajta, sustav je i iznimno učinkovit. Kapacitet planiraju povećati na 5 petabajta. 

Sustav su izradili za spremanje podataka kojima se iznimno rijetko treba pristupati, a radi se o duplikatima fotografija korisnika i backupu video podataka. Samo malenom dijelu fotografija često se pristupa, dok ostatak stoji duboko u pozadini naših profila. 

Blu-ray sustav 50 posto je jeftiniji i troši 80 posto manje energije od sličnih sustava koji koriste hard diskove.

Facebook već ima jedan pogon za pohranu podataka kojima se rijetko pristupa s 30 petabajta podataka, a drugi će uskoro pokrenuti. U sljedećih nekoliko mjeseci očekuju imati sustav za pohranu 150 petabajta podataka za arhiviranje (cold storage). No to je samo dio od 3 eksabajta, za koliko su 'cold storage' sustavi dizajnirani, piše GigaOM.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message