Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
51 komentara

Pogledajte kako će Facebook spremati kopije vašeg života

Facebook već neko vrijeme traži učinkovitije načine spremanja podataka. Uz flash memoriju, sada su predstavili i prototip arhiviranja podataka na Blu-ray diskovima

51 komentara

Ako ste mislili da će digitalni servisi značiti propast optičkih medija, varate se. Facebook je sada izradio prototip sustava za spremanje podataka koji se sastoji od 10.000 Blu-ray diskova. Uz to što jedan 'ormar' ima kapacitet od 1 petabajta, sustav je i iznimno učinkovit. Kapacitet planiraju povećati na 5 petabajta. 

Sustav su izradili za spremanje podataka kojima se iznimno rijetko treba pristupati, a radi se o duplikatima fotografija korisnika i backupu video podataka. Samo malenom dijelu fotografija često se pristupa, dok ostatak stoji duboko u pozadini naših profila. 

Blu-ray sustav 50 posto je jeftiniji i troši 80 posto manje energije od sličnih sustava koji koriste hard diskove.

Facebook već ima jedan pogon za pohranu podataka kojima se rijetko pristupa s 30 petabajta podataka, a drugi će uskoro pokrenuti. U sljedećih nekoliko mjeseci očekuju imati sustav za pohranu 150 petabajta podataka za arhiviranje (cold storage). No to je samo dio od 3 eksabajta, za koliko su 'cold storage' sustavi dizajnirani, piše GigaOM.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message