Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
10 komentara

Pogledajte video: Odlomio se ledenjak veličine otoka Paga

Ledenjak Pine Island i njegov susjed ledenjak Thwaites sadržavaju najveću količinu smrznute vode na Zemlji. Ako se oba otope, razina mora podići će se za 1.2 metra

Foto: Europska svemirska agencija
10 komentara

Europska svemirska agencija je tijekom vikenda satetlitom zabilježila odlom velikog komada ledenjaka na Antarktiku.

Veliki komad odlomio se s plutajućeg ledenjaka Pine Island. Inače se od tog ledenjaka odlamaju manji komadi, međutim preko vikenda se odlomio najveći dio do sada.

POGLEDAJTE VIDEO

Ledenjak Pine Island i njegov susjed ledenjak Thwaites sadržavaju najveću količinu smrznute vode na Zemlji.

Ako se oba otope, razina mora podići će se za 1.2 metra.

Dio ledenjaka koji se odlomio za vikend veličine je 310 kilometara kvadratnih, odnosno veličine otoka Paga.

Odmah nakon što se odlomio, razlomio se na puno manjih dijelova, koji će se postepeno otopiti.

NAJOPASNIJI NA SVIJETU 'Ledenjak sudnjega dana': Sve brže se otapa, veći od Hrvatske

Znanstvenici smatraju da je ovo jedan od događaja koji pokazuje koliko su klimatske promjene jake i da se događaju jako brzo.

S obzirom da su prošli tjedan zabilježene najveće temperature ikada na Antarktiku, teško je ignorirati brze transformacije Zemlje koje se kreću događati.

- Užasno je promatrati svakodnevne razlike u satelitskim snimkama. Drastične promjene se događaju iz dana u dan i jako brzim tempom se mijenja slika Antarktika - stoji u priopćenju Europske svemirske agencije.

Podsjećamo, znanstvenici su znali i ranije da se Thwaites, kojeg inače zovu "Ledenjak Sudnjeg dana" topi prilično velikom brzinom i da gubi jako puno leda - samo u zadnjih deset godina Thwaites je izgubio 600 milijardi tona leda, a zadnjih godina gubi 50 milijardi tona leda godišnje. Do sada se vjerovalo da su razlog tomu tople vode koje cirkuliraju ispod hladne površine Antarktike i koje su sve bliže obali.

Thwaites smatraju najopasnijim ledenjakom na Antarktici zbog njegove veličine, neobično je širok, i zapravo je ledenjak koji nema praktički nikakva uzvišenja ni ledene stijene, već je riječ o 120 kilometara širokoj ledenoj ploči, koja ako se počne otapati će se početi i lomiti i dodatne ledene ploče će plutati po toj regiji. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message