Obavijesti

Tech

Komentari 7

Popravak plastike: Novi branik i šest puta skuplji od popravka

Popravak plastike: Novi branik i šest puta skuplji od popravka
10

Popraviti se mogu branici, svjetla, blatobrani i mnogi drugi dijelovi auta, motocikla i opreme za automobile. Popravak ponekad može biti i kvalitetnija opcija od zamjene

VIDEO

Manja, na prvi pogled beznačajna prometna nezgoda može biti uzrok jakih glavobolja. Cijene dijelova automobila toliko su visoke da se lagani dodir s drugim autom može pretvoriti u štetu od 10.000 ili 20.000 kuna. 


Ako je pri nezgodi, primjerice, puknuo branik, novi originalni stajat će najmanje oko 1500 kuna, a tome još treba pridodati trošak lakiranja. Za neke branike cijene su više, a ovisno o vozilu mogu biti i više od 10.000 kuna. Slično je i s farovima, retrovizorima i drugim plastičnim dijelovima.

- Cijena popravka branika je od 100, 200 do 400 kuna, ako klijent želi lakirati onda je to još 800 kuna, što je mnogo manje od cijene novog branika koji s lakiranjem stoji od 3, 4 tisuće kuna naviše - rekao nam je Robert Klasiček iz tvrtke Varoplast, koja već tridesetak godina popravlja plastiku na automobilima. 


Osim branika specijalizirane tvrtke za popravak plastike, često popravljaju i druge skupe dijelove. Popraviti se tako mogu nosači svjetala, što je popravak koji stoji 100, 150 kuna, što je mnogo manje od cijene novog prednjeg svjetla koja kod nekih modela prelazi i 10.000 kuna. 

Popravkom plastike bavi se desetke tvrtki iz cijele Hrvatske, a među njima i tvrtka Molydon, iz koje također tvrde da je popravak plastike jako isplativ. Varenje plastike i popravak dijelova automobila su uobičajena i relativno jeftina alternativa kupnji novih dijelova. Posebno je isplativa kod manjih puknuća i na automobilima čiji dijelovi stoje malo bogatstvo - tvrdi Molydon na svojoj web stranici. 

- Najčešće popravljamo dijelove koji su najizloženiji na autu i koji tako najlakše stradavaju, poput branika, retrovizora, nosača farova, no možemo popraviti i plastične blatobrane, oklope motocikala, razne spremnike, krovne kutije, čak i dijelove unutrašnjosti auta - ističe Robert Klasiček iz Varoplasta.

Popravak plastike nije previše dugotrajan posao, ovisno o vrsti oštećenja traje od oko sat do nekoliko sati, a popraviti se mogu razne vrste oštećenja, od udubljene plastike, preko puknute do ekstremnijih slučajeva, kad je udarac bio jak da se branik raspao u više dijelova. Takvi su popravci, naravno, kompliciraniji, dugotrajniji i skuplji, no za rijetke aute za koje je teško naći dijelove ili su dijelovi izuzetno skupi to se itekako može isplatiti. 

Treba li dio lakirati, popravak će se oduljiti, jer su za lakiranje potrebna od tri do četiri dana. Osim originalnih dijelova, na auto se mogu ugraditi i jeftiniji zamjenski, no kvaliteta plastike kod zamjenskih dijelova je često lošija od one na originalnom. Također, zamjenski dijelovi rijetko pristaju idealno. Zato je uvijek bolje popraviti originalan dio, nego ugraditi zamjenski. A što se sigurnosti tiče, iz Varoplasta i Molydona tvrde da var uglavnom drži i bolje od originala.  

- Popravak ne utječe na sigurnost, zavarena mjesta mogu biti i čvršća od mjesta oko tog vara, jedino ako se branik skida treba ga kvalitetno pričvrstiti originalnim kopčama - zaključuje Klasiček. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način