Tech

Komentari 38

Potpore su bile ključ: Intel će u SAD-u proizvoditi nove čipove

Potpore su bile ključ: Intel će u SAD-u proizvoditi nove čipove

Odluka o internoj proizvodnji nadovezuje se na prijedlog zakona o potpori domaćoj proizvodnji čipova nove generacije, koji razmatra američki Kongres

Američki tehnološki div Intel proizvodit će u vlastitim tvornicama većinu čipova nove generacije, najavio je novi izvršni direktor Pat Gelsinger, a odluka se nadovezuje na nagovještaj državne potpore domaćoj proizvodnji.

Gelsinger je izjavio da je "uvjeren da će se većina proizvoda (planiranih) za 2023. proizvoditi interno", iako će se "za određene tehnologije i proizvode" vjerojatno pojačano koristiti podizvođači.

Godine 2023. kompanija planira uvesti 7-nanometarsku proizvodnu tehnologiju, objašnjava Reuters.

Intel od srpnja prošle godine razmatra mogućnost napuštanja strategije projektiranja i izrade čipova i prepuštanja proizvodnje procesora podizvođačima, poput Taiwan Semiconductor Manufacturinga i Samsung Electronicsa, objašnjava Reuters.

Odluka o internoj proizvodnji nadovezuje se na prijedlog zakona o potpori domaćoj proizvodnji čipova nove generacije, koji razmatra američki Kongres.

Prijedlog predviđa ulaganja i poticaje kako bi se poduprla domaća proizvodnja, istraživanje i razvoj poluvodiča i zajamčila sigurnost lanca opskrebe. U planu su porezne olakšice i potpora istraživanjima i razvoju kroz osnivanje instituta za proizvodnju poluvodiča.

Pandemija je razotkrila ovisnost američke industrije poluvodiča o dobavljačima iz Azije, objašnjava Forbes. Američke kompanije i dalje dominiraju među vodećim projektantima čipova, ali SAD ima relativno malo velikih pogona za proizvodnju, dodaje list.

Intel je jučer izvijestio i da su mu prihodi u posljednjem tromjesečju prošle godine pali jedan posto, na 20 milijardi dolara.

Zabrinjava pad prihoda u odjelu opreme za podatkovne centre, za 16 posto, na 6,1 milijardu dolara, budući da je ono proteklih godina bilo glavni motor rasta tvrtke.

Tvrtka je navela i da istražuje "neovlašteni" pristup nekim poslovnim rezultatima, a Financial Times izvijestio je, citirajući glavnog financijskog direktora, da je Intel bio hakiran.