Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
20 komentara

"Pozdrav s Marsa": Curiosity šalje slike kao s razglednica

Iako prekrasne slike podsjećaju na Grand Canyon, znanstvenici kažu da su razlike velike jer su slojevi stijena koje će istraživati izloženi tek na rubovima planine Sharp

REUTERS/PXL
Foto: REUTERS/PXL

NASA je u utorak objavila prekrasne fotografije koje je s Marsa poslao Curiosity, na kojima se vidio dio nataloženih stijena koje će znanstvenici istraživati.

Fotografije otkrivaju podnožje planine Sharp koja se izdiže u Galeovu krateru gdje je rover sletio početkom mjeseca. 

Procjene su kako će rover za oko godinu dana doći do svojeg odredišta i početi obavljati istraživanja. Na tom području, 10 kilometara od mjesta slijetanja, tražit će organske tragove i druge znakove potrebne za razvoj mikrobiološkog života. 

- Na ovim se fotografijama vidi koliko je ovo geološki raznoliko područje te koliko će biti zanimljivo voziti se ovuda - kaže Michael Malin. U ponedjeljak su testirali i nove osjetljive instrumente, a znanstvenici kažu kako je Curiosity dosad već poslao više podataka o površini Marsa od svih prethodnih misija rovera, zajedno. 

Uz nove fotografije, rover je emitirao i prvu snimku ljudskog glasa koja je doputovala sa Zemlje na neki drugi planet i nazad. U izjavi, direktor NASA-e komentira sve izazove misije te čestita svima na slijetanju. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message