Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
149 komentara

Prepravili Mercedes: Vozi na Sunce i juri do 100 km na sat

Trojica učenika iz Strukovne škole Vice Vlatkovića u Zadru pretvorili su stari Mercedes u jači električni auto. Pune ga energijom dobivenom iz solarnih panela

Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
149 komentara

U Strukovnoj školi Vice Vlatkovića u Zadru učenici su pravi umjetnici kad je o autima riječ.

Počeli su ih prepravljati još lani. Tada su Peugeot 106 benzinac pretvorili u električni auto.

Sada su otišli korak dalje. Trojica učenika drugog razreda, Valentino Raspović, Anđelo Pastuović i Toni Paleka, prepravili su Mercedes 190 E, koji također vozi na struju. Pune ga električnom energijom dobivenom iz solarnih panela.

- Kad smo preradili taj Peugeot, koji vozi domar za školske potrebe, palo nam je na pamet napraviti brži i jači auto. Uzeli smo asinhroni trofazni motor, snage 15 kilovata i 3800 okretaja. Po proračunima, trebao bi voziti do sto kilometara na sat - rekao je mentor Ante Ivanac.

Rad na starom Mercedesu kao praktična nastava

Njihov Peugeot može doseći brzinu i do 50 km/h. S rekonstrukcijom Mercedesa počeli su u siječnju te ga ponosni predstavili zadarskoj javnosti. Radilo se samo ponedjeljkom i petkom, što je učenicima bila zamjena za praktični dio nastave.

- Naravno da smo ponosni. Bilo je teško, ali, evo, auto je tu. Slučajno smo baš nas trojica završili na ovom projektu. Izabrali smo ovaj smjer automehatroničari jer volimo taj posao - rekli su mladi inovatori.

Ravnatelj škole Tihomir Tomčić kaže kako dečki, koji se obrazuju za nove tehnologije, brzo napreduju u projektima te da će lako naći posao na tržištu rada. Osim prerađenim vozilima, škola se može pohvaliti i nedavnim postavljanjem vjetroelektrane u dvorištu koja proizvodi struju i tako smanjuje troškove električne energije zadarske škole. Prije tri godine učenici iste škole ponosno su pokazali i bicikl na solarni pogon.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message