Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
70 komentara

Pretjerano igranje žele staviti na listu psihičkih poremećaja

Svjetska zdravstena organizacija želi pretjerano igranje koje je izvan kontrole staviti na listu psihičkih poremećaja, a ova je namjera izazvala i lavinu reakcija

Foto: 24sata.hr
70 komentara

Svjetska zdravstvena organizacija planira staviti pretjerano igranje videoigara, odnosno ovisnost o igrama, na listu mentalnih poremećaja, a ovakav potez navukao je lavinu reakcija i bijesa na društvenim mrežama. 

Gaming poremećaj našao se na listi klasifikacije poremećaja WHO-a koja bi trebala biti objavljena sljedeće godine, a u njemu se opisuje kako poremećaj karakterizira učestalo igranje koje može biti offline ili online, a obilježeno je nedostatkom kontrole nad igranjem i davanjem prioriteta igrama do te mjere da one preuzimaju glavnu ulogu nad svim ostalim životnim interesima i dnevnim aktivnostima ili eskalacijom igranja usprkos negativnim posljedicama. 

Foto: Call of Duty

Vladimir Poznyjak iz WHO-a pojasnio je za Independent da mnogi nemaju poremećaj iako se često igraju, ali da pretjerano igranje može imati štetne posljedice na mentalno zdravlje. Odnosno, FIFA s prijateljima svakog vikenda ili sat vremena opuštanja uz Call of Duty tu i tamo nisu dovoljni da bi netko rekao da imate poremećaj, ali ako se to pretvori u noćne maratone u kojima počnete izostajati s posla tada bi to mogli i biti znakovi problema. 

AKTIVNOST JE KLJUČ Super Mario ili klavir: Što bolje pomaže u borbi s demencijom?

Ova je najava izazvala lavinu reakcija u kojima se neki pitaju treba li ovo uopće smatrati zdravstvenim pitanjem, a isto tako neki su komentirali i kako bi se ovako nešto liječilo.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message