Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
61 komentara

Pripremite se: Stiže pomrčina 'krvavog vučjeg Supermjeseca'

U noći na 21. siječnja vidjet će se potpuna pomrčina Mjeseca, a najbolji pogled imat će sa američkog kontinenta, odakle i dolazi ovaj opaki naziv. No što je zapravo - krvavi vučji Supermjesec

Reuters
Foto: Reuters
61 komentara

Zaljubljenici u nebeske fenomene moći će u noći na 21. siječnja uživati u potpunoj pomrčini Mjeseca, koja je zbog nekoliko nebeskih poklapanja i zahvaljujući folkloru dobila i naziv "krvavi vučji Supermjesec".

[video: 1203252 / Zašto je Supermjesec super?]

Naime, Zemljina sjena proći će preko površine Mjeseca i dati mu crvenkasti sjaj, zbog čega se takav Mjesec često naziva i "krvavim". 

Ovo će inače biti posljednja potpuna pomrčina Mjeseca do 2021. godine, a poklapa se i sa punim Mjesecom zbog čega se naziva i "Supermjesecom" kad nam se on prividno čini nešto većim i sjajnijim na noćnome nebu. 

Kao što ni "Supermjesec" nema veze s astronomijom, tako ni naziv "vučji" ne dolazi iz astronomije već iz indijanskog folklora. Označavao je prvi puni Mjesec u godini koji se javljao u dijelu godine kad su vukovi zavijali izvan sela.

- U SAD-u će biti lijepo vidljivo, a kod nas će se vidjeti u 6 ujutro kad već sviće - rekao je Korado Korlević iz zvjezdarnice Višnjan. Naglašava kako ovakvi nazivi za puni Mjesec nemaju nikakve veze s astronomijom, jer je pun Mjesec uvijek isti i ne može se golim okom vidjeti razlika. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message