Obavijesti

Tech

Komentari 0

Pročitajte kako možete smanjiti troškove klimatizacije

Pročitajte kako možete smanjiti troškove klimatizacije
3

Ljetne temperature teško su podnošljive bez klima uređaja. Ukoliko vam je potrošnja električne energije ipak na prvom mjestu, razmislite o pasivnom hlađenju prostora.

VIDEO

Uz porast životnog standarda, prirodna ventilacija u prostorijama u kojima boravimo nije nam dovoljna. Ljetne temperature teško su podnošljive bez klima uređaja ili barem ventilatora. Ukoliko vam je potrošnja električne energije ipak na prvom mjestu, razmislite o najjeftinijem načinu hlađenja – pasivnom hlađenju.

Pasivno hlađenje podrazumijeva postizanje rashladnog učinka bez korištenja kompresora, odnosno bez potrošnje energije. Hlađenje je u tom slučaju najjeftinije, gotovo besplatno jer je jedina potrebna energija pogonska energija za cirkulacijske pumpe. S pasivnim hlađenjem u kombinaciji s evaporativnim hlađenjem u znatnoj mjeri smanjuju se troškovi za klimatizaciju većih poslovnih i ostalih zgrada.

Upotreba različitih načina pasivnog hlađenja ima za cilj u što većoj mjeri smanjiti neželjenu toplinu i odstraniti je prije nego što prodre u zgradu. 

Najjednostavnije ćete prostor rashladiti tijekom noći. Noćnim prozračivanjem smanjuje se temperatura unutarnjeg zraka i površina te pothlađuje zgrada. U tu svrhu možete koristiti ventilatore s relativno malom brzinom i velikim protokom koji iznose toplinu iz zgrade u okolicu. Tokom dana ohlađena masa zgrade služi kao toplinski spremnik i sprječava pregrijanje zgrade. Određeno vrijeme je unutarnja temperatura niža od vanjske. To vrijeme lako možete produžiti korištenjem stropnih ventilatora. Uzmite u obzir da preko dana ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura iznad 35 ˚C neće spriječiti bolesti vezane uz velike vrućine. Ovi uređaji mogu smanjiti temperaturu u vašem domu za 6, 7 stupnjeva, a danas su dostupni u širokoj paleti boja, veličina i vrsta.

Drugi način kojim možete spriječiti neželjeno prodiranje topline je debljina izolacije zgrade. Prilikom projektiranja projektant će uzeti u obzir unutarnja toplinska opterećenja te prosječne dnevne i noćne temperature na vašoj lokaciji te uračunati optimalnu debljinu izolacije koja će vas u ljetno vrijeme zaštititi od upada sunčevih zraka kroz krovnu konstrukciju, a u zimskom periodu spriječiti preveliko odvođenje topline. 

Analiza ljetnih temperatura i studije prolaza topline su pokazale da do 60% toplinskog toka ljeti prolazi kroz krov. Raspršimo li se voda po krovnoj konstrukciji, moguće je toplinsko opterećenje smanjiti i do 40%. Indirektno hlađenje s isparavanjem vode snižava temperaturu zraka u unutrašnjosti zgrade bez povećanja vlažnosti. Zbog ljetnih kiša, temperatura krova se u nekoliko minuta smanji od 75 ºC na 25 ºC i takva nagla promjena temperature uzrokuje određena oštećenja (termički šok). Hlađenjem krovne konstrukcije sprječavamo te probleme jer održavamo temperaturu krova između 25 ºC i 32 ºC 24 sata dnevno. Zeleni krov najbolja je zaštita za krovnu konstrukciju te joj produžuje vijek, a ujedno će unutrašnjost kuće zaštititi od zagrijavanja i smanjiti temperaturu do 15 % u odnosu na kuće s kosim krovom.

Biljke mogu pomoći u rashlađivanju i ako se nalaze u blizini kuće. Lisnate biljke pored toga što rade hlad evaporativno hlade zrak s obzirom na zgradu. Kada zrak iz okoliša u ljetno vrijeme s listova biljaka prelazi u unutrašnjost zgrade, dio se topline zraka potroši na isparavanje vode koja se nalazi na listovima biljki i time se zrak ovlaži i ohladi.

Neke pasivne metode hlađenja omogućuju dodatnu korist neovisno o učinku hlađenja, a njihova prednost pred mehaničkim načinom hlađenja je i što manje onečišćuju okoliš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu
UVIJEK ONLINE

Isprobali smo 360 Botslab Kids Watch E3 pametni sat za djecu

Pametni sat za djecu E3 dolazi s jednostavnim sučeljem koje će djeca lako svladati, roditelji preko mobilne veze mogu pratiti lokaciju i kontaktirati mališane, a sat ima i kameru

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti
Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta