Tech

Komentari 0

Prvi korak energetske obnove - energetski certifikat

Prvi korak energetske obnove - energetski certifikat

Izrada energetskog certifikata zakonska je obveza u Hrvatskoj još od 2010. godine. Treba ga imati svaka nova zgrada prije izdavanja uporabne dozvole, zgrada javne namjene površine veće od 250 m2 te svaki stan ili poslovni prostor na tržištu koji je namijenjen prodaji ili iznajmljivanju.

Energetski certifikat je dokument iz kojeg se mogu vidjeti energetska svojstva zgrade. To znači da se zgrade svrstavaju se u osam energetskih razreda prema ljestvici od A+ do G (A+ označava energetski najpovoljniji, a G najnepovoljniji razred, odnosno gubitak najviše energije). Rezultat gubitka energije su viši mjesečni računi, jer se postojeća energija gubi, a nova se treba utrošiti kako bi nam bilo ugodno.

Ako ga već imate, pogledajte da li su na vašem energetskom certifikatu svi podaci koji bi trebali biti, jer treba sadržavati:

Energetski certifikat za postojeće zgrade obvezno sadrži i prijedlog ekonomski opravdanih mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade, koji mogu poslužiti kao podloga za izradu projektne dokumentacije i eventualnu energetsku obnovu zgrade, pojedinačnog stana ili poslovnog prostora. Nakon što ga dobijete, ima rok trajanja od 10 godina.

Dodatni savjeti:

1. Ukoliko se radi o višestambenoj zgradi, najbolje je napraviti certifikat na razini zgrade zbog cjelovite analize iz koje se mogu dobiti najtočniji i najkvalitetniji podaci.

2. Detaljni energetski pregled se treba provoditi kao prvi korak u procesu energetske obnove jer pokazuje moguća poboljšanja na zgradi te potencijalne uštede u energiji.

3. S obzirom da Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja provodi kontrolu izdanih energetskih certifikata, izrazito je bitan odabir stručnog i iskusnog energetskog certifikatora, kako Vaš certifikat ne bi bio proglašen nevažećim.

Popis ovlaštenih energetskih certifikatora možete pronaći na: http://www.mgipu.hr/doc/Graditeljstvo/Registar_certifikatora.htm)

4. Energetski certifikat važan je dokument koji daje konkretan podatak o kvaliteti nekretnine na tržištu, odnosno procjenu koliko možete uštedjeti na pojedinim energentima (struja, grijanje i ostali mjesečni troškovi), kažu naši sugovornici iz Planetarisa.

Ekološki osvještene teme pratite na Green Livingu.