Tech

Komentari 3

Prvu SMS poruku na svijetu prodali za više od 800.000 kuna, pisalo je: 'Sretan Božić'

Prvu SMS poruku na svijetu prodali za više od 800.000 kuna, pisalo je: 'Sretan Božić'

Prva SMS poruka na svijetu poslana je 3. prosinca 1992. godine s računala Vodafoneovog inženjera Neila Papwortha svom menadžeru. U utorak je prodana za nešto više od 800.000 kuna

Sadržaj poruke je bio kratak - Sretan Božić. SMS poruka je prodana u utorak za 107.000 eura, odnosno nešto više od 800.000 kuna, na aukciji u Parizu, piše Mirror.

Telekomunikacijska tvrtka Vodafone je na aukciju stavila tekst poruke. Naime, prodaja nematerijalnih dobara nije legalna u Francuskoj, pa je aukcijska kuća tekstualnu poruku zapakirala u digitalni okvir.

- Kupac će dobiti repliku izvornog komunikacijskog protokola kojim je poslana SMS poruka, a prihod će ići Agenciji Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR - objasnio je Maximilien Aguttes, voditelj razvoja aukcijske kuće u Parizu.

Vodafoneov inženjer Neil Papworth je poslao SMS sa svog računala menadžeru u Ujedinjenom Kraljevstvu. Menadžer je poruku primio na svom Orbitel telefonu koji je tada težio oko dva kilograma. Izgledao je kao stolni telefon, samo bežični i s ručkom.

- Bili su usred proslave za kraj godine pa mu je poslao poruku Sretan Božić - rekao je Aguttes.

NFT ili nezamjenjivi tokeni su vrsta digitalne imovine. Popularnost im je ove godine porasla, a NFT umjetnička djela se prodaju za milijune dolara.

Svaki NFT ima svoj digitalni potpis. Ovim stvarima se trguje od 2017. godine, a obuhvaćaju slike, videa, glazbu i tekst.