Obavijesti

Tech

Komentari 2

Raspjevani namještaj: Isprobali smo Ikea Symfonisk zvučnike

Raspjevani namještaj: Isprobali smo Ikea Symfonisk zvučnike
7

Sonos i IKEA kreirali su svjetiljku koja će vas milovati toplim svjetlom, ali i odličnim zvukom te zvučnik koji može 'glumiti' policu na zidu. Ovi pametni komadi namještaja mogu surađivati i glazbom ispuniti cijeli stan

VIDEO

IKEA već nekoliko godina snažno širi kolekciju svojih pametnih i povezanih uređaja za dom 21. stoljeća, a tako je lani došlo i do suradnje sa Sonosom.  Majstori audio sustava i opremanja doma udružili su se i kreirali Symfonisk liniju 'raspjevanog' namještaja, koja je odnedavno dostupna i kod nas te smo je testirali. 

Ikea Symfonisk zvučnici u principu su povoljnija opcija za uživanje u kvaliteti Sonosovih zvučnika. Jedan je tako svjetiljka koja može biti u dnevnoj sobi ili na vašem noćnom ormariću. Odlično dizajnirana baza je zvučnik, a svjetiljkom možete upravljati i preko aplikacije na telefonu te daljinskog upravljača. 

Drugi je pak klasični bookshelf zvučnik koji možete smjestiti kraj televizora, na policu ili kraj računala. No, Šveđani su odlučili da ime ovog zvučnika mora doći do izražaja u potpunosti pa ovaj zvučnik možete montirati i na zid - te ga pretvoriti u pravu policu koja će nositi do tri kilograma. Sasvim dovoljno za mobitel ili još neke sitnice. Taj je zvučnik i jeftinija opcija od ovog dvojca. 

Kad ih tako postavite na zid, ili u spavaću sobu, ovi će uređaji dodati odličan komad tehnologije, odnosno napredan zvučnik u prostor u kojem nužno i ne želite nešto što izgleda kao pametan gadget. Ako već imate Ikea Home Smart aplikaciju kojom upravljate Tradfri rasvjetom i drugim uređajima, zvučnike ćete lako dodati u taj zajednički sustav i organizirati svoje dnevne rutine koje uključuju i glazbu. 

Stolna lampa je vrlo slična Sonos Play:1 zvučniku po internim komponentama, a tijekom testa zvuk je u odnosu na bookshelf zvučnik bio osjetno bogatiji i snažniji. Svjetiljka je dovoljno glasna da se na momente zapitate hoće li gornji dio koji štiti žarulju izdržati, no tijekom korištenja zvučnik nije pokazivao znakove zujanja ili popuštanja.

Baza je prekrivena tkaninom (bijela ili crna varijanta) pa bi mogli pomisliti da zvuk ide u svim smjerovima, no zvučnici su smješteni u smjeru gdje su i tipke. Zvučnici nemaju mikrofone što znači da neće funkcionirati kao Alexa ili Google Home zvučnik, no ako imate takve uređaje, možete ih spojiti i preko njih kontrolirati i ove zvučnike glasom. Imate li iOS uređaj, uz Sonos TruePlay aplikaciju moći ćete izvući još kvalitetniji zvuk. Aplikacija će pomoći da kalibrirate zvučnike tako što će u obzir uzeti i karakteristike prostora. 

Što se samog upravljanja tiče, Sonos aplikacija odlično radi svoj posao, a u njoj možete povezati i streaming servise kako bi puštali glazbu. Odlična opcija je i to što možete upariti zvučnike pa istu pjesmu puštati na oba zvučnika - što će razveseliti one koji vole da ih glazba prati kroz stan. Naravno, isto tako možete na svaki zvučnik pustiti i posebnu glazbu. Spotify će pak prepoznati da imate Sonos zvučnike i ponuditi ih kao izvor na koji možete pustiti pjesme. 

Bookshelf zvučnik može stajati položeno i vertikalno među knjigama gdje će biti prilično diskretan zahvaljujući jednostavnom dizajnu. Kao što smo naveli, osjeti se da nije tako moćan kao svjetiljka, no zvuk je ugodan i za prosječnu dnevnu sobu sasvim dovoljan za uživanje u glazbi. Spojite li dva takva zvučnika u stereo mod rada, dobit ćete puno bogatiji doživljaj glazbe u prostoriji. Imate li druge Sonos komponente, zvučnike možete spojiti i kao dio surround sustava. Ono što bi svakako bilo dobro vidjeti na ovakvom zvučniku je line in ulaz koji bi omogućio još veću iskoristivost samog zvučnika u kući.

Bookshelf zvučnik stoji 799 kuna, dok je cijena svjetiljke 1299 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

SAD udara na  Huawei: Povlače dozvole za isporuke čipova
QUALCOMM I INTEL ŠUTE

SAD udara na Huawei: Povlače dozvole za isporuke čipova

Glasnogovornik Intela odbio je komentirati, Qualcomm nije odgovorio na upit da komentira povlačenje dozvola, a Huawei nije odmah odgovorio.

Njemačka protiv kaznene carine za kineske električne aute: 'Mi se želimo natjecati, ne zatvoriti'
KOMISIJA POKRENULA ISTRAGU

Njemačka protiv kaznene carine za kineske električne aute: 'Mi se želimo natjecati, ne zatvoriti'

Njemačka vlada mora osigurati okruženje koje će kompanijama omogućiti da i dalje stvaraju dodanu vrijednost u matičnoj zemlji i da obrane poziciju u međunarodnoj trgovini, objasnio je Volker Wissing
Uber sa znatno većim prihodom na početku godine, skočio broj korisnika i putovanja globalno
ODLIČNI REZULTATI

Uber sa znatno većim prihodom na početku godine, skočio broj korisnika i putovanja globalno

Uberov prihod porastao je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 15 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na 10,13 milijardi dolara.