Obavijesti

Tech

Komentari 0

Rast za hrvatsko IT tržište: U 2015. skočilo na 7,13 mlrd. kn

Rast za hrvatsko IT tržište: U 2015. skočilo na 7,13 mlrd. kn
1

IDC Adriatics očekuje nastavak blagog oporavka IT tržišta i u ovoj godini. Tako se u srednjoročnom razdoblju očekuje daljnje jačanje tržišta po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,5 posto

VIDEO

Informatičko tržište Hrvatske u 2015. godini je dosegnulo vrijednost od 7,13 milijardi kuna, što je porast u odnosu na godinu prije za 10,8 posto, pokazalo je godišnje istraživanje analitičke tvrtke IDC Adriatics.

Mjereno u američkim dolarima, IT potrošnja je pala za 7 posto u odnosu na 2014. godinu, na 1,04 milijarde dolara, zbog vrlo snažnog jačanja tečaja dolara u odnosu na domaću valutu, navodi se u priopćenju.

IDC Adriatics očekuje nastavak blagog oporavka IT tržišta i u ovoj godini. Tako se u srednjoročnom razdoblju očekuje daljnje jačanje tržišta po prosječnoj godišnjoj stopi od 6,5 posto na temelju isporuka hardverskih komponenti, IT usluga i pakiranog softvera, da bi se dosegla vrijednost od 9,75 milijardi kuna u 2020. godini.

"Značajan rast potrošnje na domaćem IT tržištu u prošloj godini može se ponajviše pripisati povećanoj prodaji pametnih telefona te skoku vrijednosti serverskog tržišta, prvenstveno zahvaljujući pojavi superračunala Bura u Rijeci, a u nešto manjoj mjeri rastu isporuka IT usluga te softverskih aplikacija", ističe regionalna direktorica IDC-a za regiju jugoistočne Evrope (SEE) Ana Papež.

Napominje kako će "porast vrijednosti usluga pruženih u oblaku, širenje kapaciteta u segmentu podatkovnih centara, digitalizacija poslovanja, sve veća upotreba mobilnih aplikacija i 'big data' analitike te šira primjena naprednih tehnologija, poput interneta stvari (IoT), predstavljati ishodišne točke daljnjeg sazrijevanja hrvatskog IT tržišta".

Strukturni fondovi Europske unije, ističe Papež, potaknuli su daljnje jačanje start-up scene i nastavak izvozne ofenzive nekolicine domaćih ponuđača softvera i IT usluga.

Iz IDC Adriatics ističu i kako je na domaćem informatičkom tržištu prošle godine došlo do nekih značajnijih spajanja i novonastalih tvrtki. "Tako je došlo do udruživanja poduzeća IT Sistemi iz Splita te eVisiona iz Zagreba, zatim,nastala je kompanija Setcor pripajanjem tvrtki Aduro, Hema i itSoft, dok je SPAN, jedna od vodećih lokalnih tvrtki, u 2015. godini kupio Infocumulus, a 2016. Recro-net", navodi Papež.

Po podacima IDC Adriaticsa dobar dio ukupnih tehnoloških tržišnih segmenata u 2015. godini je iskazao rast vrijednosti.

Kategorije IT usluga i pakiranog softvera zabilježile su porast u odnosu na 2014. godinu, u segmentu hardvera najsnažniji skok imale su isporuke pametnih telefona, poslužitelja te ispisnih uređaja, dok je pala vrijednost isporučenih tableta, zbog visokog stupnja zasićenosti tržišta, kao i osobnih računala, uređaja za pohranu podataka te mrežne opreme.

U ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini najveća zasebna kategorija bile su IT usluge s udjelom od 31 posto, slijede osobna računala s udjelom od 18 posto te pametni telefoni sa 17 posto.

Na domaćem tržištu IT usluga vodeću je poziciju zadržao Combis, kao i Microsoft na tržištu pakiranog softvera, dok Lenovo i HP imaju vodeće pozicije na tržištima računala i ispisnih uređaja u 2015. godini, navodi se u priopćenju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu