Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Reforma autorskih prava: EU direktiva stupila je na snagu

Jedna od ključnih odredbi čini internetske platforme zakonski odgovornima za sadržaj koji se na njima objavljuje, pa moraju voditi računa o tome da poštuju autorska prava

FILE PHOTO: Opening of the new Alphabet's Google Berlin office in Germany
Foto: Hannibal Hanschke
0 komentara

Reforma autorskih prava, oko koje se vodila bitka u Europskoj uniji, objavljena je u službenom glasilu u četvrtak od kada počinje teći dvogodišnji rok u kojem države članice trebaju direktivu prenijeti u svoja nacionalna zakonodavstva.

Europski povjerenik Guenther Oettinger poručio da će "tržište pokazati da su nova pravila pravedna".

Oettinger je 2016. godine kao povjerenik za digitalnu ekonomiju i društvo pokrenuo reformu koja je izazvala veliku lobističku bitku između medija i umjetnika s jedne te internetskih divova i boraca za slobodu interneta s druge strane.

Jedna od ključnih odredbi čini internetske platforme zakonski odgovornima za sadržaj koji se na njima objavljuje, pa moraju voditi računa o tome da poštuju autorska prava.

Druga uvodi autorskom pravu srodna ili susjedna prava odnosno tzv. “porez na linkove” po kojem novine, časopisi i novinske agencije moraju dobivati naknadu za autorska prava kada Google News ili druge internetske stranice dijele poveznice na njihove članke, uključujući i kratke isječke članaka.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message