Tech

Komentari 53

Rješenje protiv pijane vožnje: Auto vam neće dati da vozite

Rješenje protiv pijane vožnje: Auto vam neće dati da vozite

Senzor za alkohol bi se mogao smjestiti na gumb paljenja vozila, a koristio bi infracrveno svjetlo. Sustav može biti namješten da bude stroži za mlade vozače

Hoće li automobili uskoro onemogućavati pijanim vozačima da uopće pokrenu vozilo? Upravo na razvoju te tehnologije radi američka udruga za detektiranje alkohola u prometu (DADS), koja predstavlja i državu i 17 proizvođača automobila. 

Njihova misija je onemogućiti vozačima koji pretjeraju s alkoholom da uopće dođu u priliku da se uključe u promet. U izvedbi se koncentriraju na senzore koji bi mjerili puhanje i dodir, te otkrivali je li vozač premašio zakonom propisan limit alkohola u krvi. Ukoliko bi se limit premašio, sistem bi onesposobio vozilo, prenosi The Register.

Mjerenje puhanja bilo bi malo modernije nego koristeći slavni dräger. Snop infracrvenog svjetla mjerio bi molekule u izdahnutom zraku. Naime, ugljikov dioksid upija drukčije količine svjetla u odnosu na molekule alkohola pa je moguće izvesti takvo mjerenje. 

- Lokacija i preciznost senzora, zajedno s posebno namještenim protokom zraka u kabini omogućava sistemu da snimi i testira samo vozačev zadah - tvrde u DADS-u. 

Što se senzora za alkohol na dodir tiče on bi se mogao smjestiti na gumb paljenja vozila, ili na mjenjaču brzina, a također bi koristio infracrveno svjetlo. Sustav bi također mogao biti namješten na način da bude stroži za mlade vozače

No, ovaj sustav senzora neće tako skoro u široku primjeru. Razvojni tim daleko je još od tržišne faze, a završna testiranja očekuju se tek za nekoliko godina.