Obavijesti

Tech

Komentari 6

Rogovima iz 3D printera bore se protiv izumiranja nosoroga

Rogovima iz 3D printera bore se protiv izumiranja nosoroga
1

95 posto svjetske populacije nosoroga izgubljeno je u posljednjih 40 godina. Zapadni crni nosorozi su službeno izumrli, a sjevernih bijelih nosoroga ima još pet

VIDEO

Ilegalna trgovina ugroženim životinjama četvrto je po veličini crno tržište na svijetu, odmah nakon droge, oružja i trgovine ljudima. Mnoge životinje su bespovratno nestale s lica Zemlje, a nažalost, slična budućnost predviđa se i nosorozima.

No, pokrenut je startup, Pembient, koji pruža nadu. Naime, inženjeri koji su osmislili ovaj projekt uspjeli su pomoću 3D printera napraviti rogove nosoroga koji su glavni razlog zašto krivolovci ubijaju ove životinje. 3D isprintani rogovi genetski su identični pravima.

Pembientov suosnivač, Matthew Markus, radio je na raznim startupovima od kasnih 90-ih, no problem nosoroga i ostalih divljih životinja počeo ga je sve više zaokupljati.

- Počeo sam čitati o nosorozima 2006. godine, ali morao sam čekati da se tehnologija dovoljno razvije i omogući mi da poduzmem nešto u vezi toga - rekao je Markus.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Rogovi nosoroga sastoje se od određene vrste proteina keratina. U Pembientu su dokučili genetski kod i uspješno su reproducirali rogove koristeći keratin pri 3D printanju, prenosi Tech Crunch.

Markus se nada da će ova tehnika dramatično spustiti cijenu rogova i time odvratiti krivolovce od ubijanja nosoroga.

Čak 95 posto svjetske populacije nosoroga izgubljeno je u posljednjih 40 godina zbog krivolova. Zapadni crni nosorozi su službeno izumrli, a sjevernih bijelih nosoroga postoji još samo pet. Njih čuvaju naoružani vojnici kako bi spriječili krivolovce da i ovu vrstu dodaju na listu izumrlih.

Pembient ima još ambicija. Naime, namjeravaju pokrenuti projekte i za tigre i slonove te ostale životinje čiji se dijelovi prodaju na crnom tržištu. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada
NOVA GENERACIJA

VIDEO Ovaj humanoidni robot kreće se kao ni jedan do sada

Boston Dynamics je predstavio svoju sljedeću generaciju humanoidnog robota, potpuno električnog Atlas robota

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika
UZLAZNI TREND

Netflixov prihod poskočio u prvom tromjesečju, imaju i ogroman porast pretplatnika

Američka digitalna platforma za streaming filmova i televizijskih serija Netflix izvijestila je o skoku prihoda i dobiti u prvom tromjesečju, uz više od devet milijuna novih pretplatnika i podignute cijene
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle