Tech

Komentari 75

Rupa u sustavu ugrožava čak 66 posto svih Android uređaja

Rupa u sustavu ugrožava čak 66 posto svih Android uređaja

Ovaj bug postoji već tri godine i ugrožava oko 1,4 milijarde mobitela i tableta, koji su izloženi opasnosti upada hakera preko lokalnih servera. Rješenja zasad nema

Ako imate Android smartphone ili Linux računalo, ova će vas vijest zabrinuti. Otkriveno je da čak 66 posto svih Android uređaja te deseci milijuna servera i računala koje pokreće Linux sustav ima sigurnosni propust. Svi ti uređaju izloženi su hakerskim napadima

Sigurnosna tvrtka Perception Point otkrila je bug nazvan CVE-2016-0728, koji operativni sustav izlaže opasnosti upada hakera preko lokalnih servera. 

Vijest je još pogubnija kada se zna da taj bug postoji već gotovo tri godine, i to od Linuxovog sigurnosnog kernel sustava verzije 3.8, izdanog 2013. godine. Hakeri bi pomoću malicioznih aplikacija mogli upasti na svaki Android smartphone od 4.4 KitKat verzije sustava do novijih. 

Procjenjuje se da Android pokreće više od 1,4 milijarde mobitela i tableta u svijetu.

Jedina dobra vijest u svemu ovome je što stručnjaci procjenjuju da ipak ovaj bug nije previše eksploatiran od strane hakera, no sve dok Linuxovi distributeri ne izdaju rješenje za ovaj bug milijuni uređaja će biti izloženi riziku i opasnosti.