Obavijesti

Tech

Komentari 4

SAD i Slovenija potpisali izjavu o sigurnosti 5G: Huawei se čudi i kaže da oni nisu prijetnja

SAD i Slovenija potpisali izjavu o sigurnosti 5G: Huawei se čudi i kaže da oni nisu prijetnja
2

Potpisivanje zajedničke izjave s SAD-om za Sloveniju će značiti sporiji tempo digitalizacije i razvoja te tehnologije jer će biti prisiljena koristiti rješenja koja nisu toliko napredna, kažu iz Huaweija

VIDEO

Predstavnici Huaweija u Ljubljani su u petak izjavili da taj kineski tehnološki gigant ispunjava sve standarde kibernetičke sigurnosti i ne predstavlja prijetnju Sloveniji, reagirajući na odluku slovenske vlade koja je u četvrtak s SAD-om potpisala izjavu o sigurnosti 5G tehnologije.

Premda izjava o sigurnosnim uvjetima za uvođenje 5G tehnologije, nove generacije telekomunikacijskih mreža većeg kapaciteta i dosega, koju su potpisali američki državni tajnik Mike Pompeo i slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar ne spominje izrijekom Huawei, u toj kompaniji smatraju da je riječ o pokušaju diskriminacije koju nameću Sjedinjene Države, te odbijaju sumnjičenja da Huawei tehnološku opremu može iskoristiti za špijuniranje za račun kineske države.

- Vlasnici Huaweija su njegovi zaposlenici, tu nema mjesta za našu vladu. Huawei ne predstavlja prijetnju za Sloveniju - kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani direktor slovenske korporacije za Sloveniju Histro Zhangqin.

Potpredsjednik tvrtke Huawei Technologies Radoslaw Kedzia kazao je da ih brine to što se iz konteksta slovensko-američke izjave dade naslutiti da je ona uperena protiv konkurencije, Huaweija kao globalne korporacije sa sjedištem u Kini koja je daleko odmakla u razvoju 5g tehnologije u odnosu na ostale.

Bilo kakva diskriminacija i ograničavanje slobodnog tržišta uvijek negativno utječe na državu, upozorio je Kedzia, dodavši da Huawei zapošljava 194.000 ljudi, od čega ih polovica radi na istraživanju i razvoju.

To korporaciji omogućava vodeće mjesto na globalnoj razini, te drugo mjesto po broju patenata za tehnologiju 5G i po investicijama u kibernetičku sigurnost, naglasio je Kedzia.

Pokušaj isključivanja Huaweia sa slovenskog tržišta na kojemu je već više godina prisutan usporedio je duhovito retoričkim pitanjem:

"Kako bi vi reagirali da Luku Dončića isključe iz američke NBA lige zato što je iz Slovenije?".

Potpisivanje zajedničke izjave s SAD-om za Sloveniju će značiti sporiji tempo digitalizacije i razvoja te tehnologije jer će biti prisiljena koristiti rješenja koja nisu toliko napredna koliko su to ona koja je razvio Huawei, upozorili su predstavnici kineske korporacije u Ljubljani, dodavši da ih čudi što se slovenska vlada odlučila na takav korak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.