Obavijesti

Tech

Komentari 12

Sam obnavlja oldtimere: Sad prodaje 'Valterov' Mercedes

Sam obnavlja oldtimere: Sad prodaje 'Valterov' Mercedes
4

ODRADIO JE SVOJE: Ivan Peršić (70) iz Slavonije godinama je mladencima iznajmljivao Mercedes 170 iz 1949. koji je Bata Živojinović vozio u kultnom filmu

VIDEO

Zaljubljenik u oldtimere iz Donje Motičine Ivan Peršić odlučio je svadbenu vožnju učiniti nezaboravnim i komfornim iskustvom, a Mercedes 170, tvrdi, “nije za sve uvjete, posebno u ljetnim mjesecima”.

- On izgleda velik, ali nema ni klimu i vrlo je tijesan unutra. Prije nekoliko mjeseci došao sam na dogovorenu vožnju, a ženik samo što nije pao u nesvijest. On je košarkaš i shvatio je da nema ni govora da može ući u auto -  prepričao je Ivan događaj koji je, izgleda, presudio da se u poslovanju s oldtimerima odluči za neki drugi automobil.

Već je izabrao i vrlo je blizu ostvarenja dugogodišnjeg sna da u svoju “ergelu” oldtimera priključi i legendarnog Lincolna iz ‘50-ih godina. Za kupnju Lincolna Ivan je spreman prodati crveni Mercedes 170 koji je kupio prije devet godina u Sarajevu i za koji tvrde da ga je Bata Živojinović vozio tijekom snimanja filma “Valter brani Sarajevo”. Cijena – oko 25.000 eura! 

Za Lincolna će mu trebati još novca, pa je odlučio prodati još jedan biser iz svoje kolekcije, a to je replika legendarnog Peugeota iz 1901. koju je sam napravio. Prepravio je fijaker iz 1950., ugradio volan, a koliko je kopija vjerna originalu pokazuje podatak da su mu prije dvije godine u gotovini bili spremni platiti 25.000 eura za kupnju Peugeotove replike. Sve svoje oldtimere Ivan je sam restaurirao i u tome nije štedio novac. 

Kaže, zaljubljen je od djetinjstva u tehniku i “zašto si ne bi nešto priuštio kad već može”?! Više od 30 godina je bio obrtnik radeći kao vulkanizer, automehaničar, svakih 10 godina je kupovao novi model Mercedesa i nikad nije zbog toga zažalio.

- Što sam htio, to sam i napravio - govori Ivan pritajeno žaleći samo što nema sinove pa da im u nasljedstvo ostavi oldtimere.

A na imanju ima i pet prastarih traktora, svi su u pogonu, a neki od njih, poput McCormicka iz 1922., “potpuno ispravnog i kompletnog u originalu”, ili Fordson Mayora iz 1920. godine, prvorazredna su atrakcija.

Davor Javorović/Pixsell

Fordom T10 iz 1911. juri do 50 kilometara na sat, a ispravne mu samo stražnje kočnice 

Najstariji auto iz kolekcije jedan je od najstarijih auta u zemlji. To je Ford T10 iz 1911. kojim se Ivan znao nekoliko puta zaputiti iz Našica u Orahovicu i natrag. S obzirom na nekoliko uspona, bila je to velika hrabrost, jer Ivanovu Fordu rade samo stražnje kočnice i nije baš jednostavna zadaća zaustaviti ga na nizbrdici.

- Dugo sam pregovarao s prijašnjim vlasnikom, mislim da smo se pogađali oko cijene barem pet godina. S obzirom na to da je vlasnik bio s Mirogoja, volim reći da auto nije bio – mrtav - šali se Ivan. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno