Obavijesti

Tech

Komentari 8

Samsung i Huawei prodali 73 posto svih 5G telefona u 2019.

Samsung i Huawei prodali 73 posto svih 5G telefona u 2019.
1

Ova godina trebala bi donijeti pravu eksploziju, uz raspisivanje frekvencija te poplavu novih uređaja. Očekuje se tako da će  već u 2020. ukupno 18 posto svih isporučenih pametnih telefona imati podršku za 5G

VIDEO

Tržište 5G pametnih telefona u 2019. godini činilo je oko 1 posto svih isporuka, odnosno oko 19 milijuna uređaja, prema podacima Strategy Analyticsa. Isto tako oni navode i da je potražnja bila puno veća od očekivane, a primat su ovdje imali Huawei sa 37 i Samsung sa 36 posto udjela. 

No, ova godina trebala bi donijeti pravu eksploziju, uz raspisivanje frekvencija te poplavu novih uređaja. Očekuje se tako da će  već u 2020. ukupno 18 posto svih isporučenih pametnih telefona doći s podrškom za 5G mreže.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

5G na Mateu 20x 00:41

Ukupno tržište je palo

Prema posljednjem globalnom izvješću istraživačke kompanije Counterpoint Research, tržište pametnih telefona u 2019. godini palo je za 1 posto, što je prvi put da je pad zabilježen dvije godine zaredom.

HAKOM će dodijeliti prve 5G frekvencije do kraja ove godine
HAKOM će dodijeliti prve 5G frekvencije do kraja ove godine

Usprkos crnoj listi u SAD-u, Huawei je u 2019. godini bio na drugom mjestu s gotovo 240 milijuna pametnih telefona, što čini 16 posto svih isporuka u tom razdoblju. U usporedbi s 2018. godinom, Huawei je isporučio preko 30 milijuna smartphonea više i ostvario 2 posto veći udio isporuka, čime su preskočili Apple. Rast od 16 posto pripisuje se jačanjem tržišne pozicije na domaćem kineskom tržištu, na kojem je Huawei u 2019. godini imao udio isporuka od gotovo 40 posto.

Također, pokazuje se da sve veća konkurencija na tržištu pametnih telefona vodi postepenoj konsolidaciji na tržištu, obzirom da je prvih pet proizvođača isporučilo 66 posto svih pametnih telefona, što je porast od 1 posto u odnosu na 2018. godinu, dok su u 2017. godini najsnažniji proizvođači imali zajednički udio isporuka od 62 posto.

Neke od inovacija koje su proizvođači pametnih telefona predstavili u 2019., a koje je Counterpoint označio ključnima za budućnost su sklopivi zasloni, punch-hole zasloni, kamere s velikim brojem megapiksela, zasloni s visokom frekvencijom osvježavanja, senzori ugrađeni u zaslone, optički zum, kao i super brzo punjenje. U 2020. godini očekuje se dostupnost ovih funkcionalnosti i na cjenovno dostupnijim modelima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera
SVJETSKA PREMIJERA

Volkswagen predstavio novu generaciju omiljenog kampera

U Berlinu smo prisustvovali svjetskoj premijeri nove generacije jednog zaista posebnog i neobičnog Volkswagen automobila

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula
NOVI MODEL

Umjetna inteligencija AlphaFold 3 predviđa strukturu molekula

Google DeepMind najavio je novu vrstu modela umjetne inteligencije za medicinska istraživanja koji može predvidjeti strukturu i interakcije svih živih molekula
Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić