Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
8 komentara

Samsung i Huawei prodali 73 posto svih 5G telefona u 2019.

Ova godina trebala bi donijeti pravu eksploziju, uz raspisivanje frekvencija te poplavu novih uređaja. Očekuje se tako da će  već u 2020. ukupno 18 posto svih isporučenih pametnih telefona imati podršku za 5G

Huawei's first global flagship store is pictured in Shenzhen
Foto: ALY SONG/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
8 komentara

Tržište 5G pametnih telefona u 2019. godini činilo je oko 1 posto svih isporuka, odnosno oko 19 milijuna uređaja, prema podacima Strategy Analyticsa. Isto tako oni navode i da je potražnja bila puno veća od očekivane, a primat su ovdje imali Huawei sa 37 i Samsung sa 36 posto udjela. 

No, ova godina trebala bi donijeti pravu eksploziju, uz raspisivanje frekvencija te poplavu novih uređaja. Očekuje se tako da će  već u 2020. ukupno 18 posto svih isporučenih pametnih telefona doći s podrškom za 5G mreže.

POGLEDAJTE VIDEO:

Ukupno tržište je palo

Prema posljednjem globalnom izvješću istraživačke kompanije Counterpoint Research, tržište pametnih telefona u 2019. godini palo je za 1 posto, što je prvi put da je pad zabilježen dvije godine zaredom.

NOVI VELIKI SKOK HAKOM će dodijeliti prve 5G frekvencije do kraja ove godine

Usprkos crnoj listi u SAD-u, Huawei je u 2019. godini bio na drugom mjestu s gotovo 240 milijuna pametnih telefona, što čini 16 posto svih isporuka u tom razdoblju. U usporedbi s 2018. godinom, Huawei je isporučio preko 30 milijuna smartphonea više i ostvario 2 posto veći udio isporuka, čime su preskočili Apple. Rast od 16 posto pripisuje se jačanjem tržišne pozicije na domaćem kineskom tržištu, na kojem je Huawei u 2019. godini imao udio isporuka od gotovo 40 posto.

Također, pokazuje se da sve veća konkurencija na tržištu pametnih telefona vodi postepenoj konsolidaciji na tržištu, obzirom da je prvih pet proizvođača isporučilo 66 posto svih pametnih telefona, što je porast od 1 posto u odnosu na 2018. godinu, dok su u 2017. godini najsnažniji proizvođači imali zajednički udio isporuka od 62 posto.

Neke od inovacija koje su proizvođači pametnih telefona predstavili u 2019., a koje je Counterpoint označio ključnima za budućnost su sklopivi zasloni, punch-hole zasloni, kamere s velikim brojem megapiksela, zasloni s visokom frekvencijom osvježavanja, senzori ugrađeni u zaslone, optički zum, kao i super brzo punjenje. U 2020. godini očekuje se dostupnost ovih funkcionalnosti i na cjenovno dostupnijim modelima.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message