Obavijesti

Tech

Komentari 16

Samsungovi preklopni telefoni postali su izdržljiviji i jeftiniji, a kamera im je sada ispod ekrana

Samsungovi preklopni telefoni postali su izdržljiviji i jeftiniji, a kamera im je sada ispod ekrana
21

Galaxy Fold3 i Flip3 novi su preklopni telefoni korejskog diva. Fold3 uz novi hardver i dizajn ima nešto nižu cijenu od 13.999 kuna, a Flip3 sada košta 7699 kuna

VIDEO

Samsung u ovo vrijeme obično predstavlja novi Note kao svoj jesenski adut, ali ne i ove godine. Na svom Unpacked eventu korejski div danas je otkrio dva nova telefona s preklopnim ekranima, Z Flip3 i Z Fold3, svaki sa svojim pristupm preklapanju ekrana, ali i drastičnom razlikom u cijeni. Osim njih, iz Samsunga stižu i novi Galaxy Watch 4 sat te Galaxy Buds slušalice.

Galaxy Z Fold3 tako dolazi s ekranom dijagonale 7,6 inča i 120 Hz osvježenjem, ali najveća razlika u odnosu na prethodnika je selfie kamera koja se nalazi ispod samog ekrana, pa je tako unutarnji ekran slobodan od raznih rupica i zareza. Tu se radi o kameri rezolucije 4 megapiksela s pikselima veličine 2.0µm i korisnici će je vjerojatno koristiti samo kod videopoziva. Naime, za selfije je ipak bolja kamera od 10 megapiksela (f/2,2) na vanjskom ekranu dijagonale 6,2 inča. Inače, i vanjski ekran, zaštićen Gorilla Glass Victus staklom, ima osvježenje od 120 Hz.Tko želi, selfie može snimiti i glavnom kamerom Folda koja je prošla kroz redizajn. 

Taj trostruki sustav kamera donosi trostruki sustav senzora od 12 megapiksela. Glavna s f/1,8 otvorom blende i pikselima od 1.8μm. Ultraširoka kamera ima f/2,2 i 1.12μm piksele, dok telefoto kamera ima 2x optički zum. Uz glavnu, sada i telefoto kamera ima optičku stabilizaciju.  

Samsung i Google rade na novoj platformi za satove, na MWC-u otkrili izgled One UI sučelja
Samsung i Google rade na novoj platformi za satove, na MWC-u otkrili izgled One UI sučelja

Što se hardvera tiče, ovdje se nalazi Snapdragon 888 s 5G podrškom i 12 GB RAM-a. Velika razlika u odnosu na prethodni model je kvaliteta izrade uz kvalitetniji aluminij i bolju izradu šarki i svih mehanizama, što je telefonu donijelo i IPx8 oznaku, odnosno telefon je zaštićen od vode. Cijeli je uređaj tanji i malo lakši, ali sa 271 gramom je i dalje prilično težak. Stanjivanje uređaja značilo je i malo manju bateriju (4400 u odnosu na 4500 mAh). 

Samsung zahvaljujući nestašici čipova očekuje velik rast dobiti
Samsung zahvaljujući nestašici čipova očekuje velik rast dobiti

Fold je dobio podršku za S Pen olovke i to novu S Pen Pro olovku koja ima mod za Fold uređaje, ali i novu S Pen Fold olovku dizajniranu posebno za ovaj uređaj. Naime, radi se o tome da vrh olovke mora biti posebno prilagođen kako se ne bi oštetio ekran.

I dok je Fold3 grdosija namijenjena multitaskingu s raznim alatima koji će olakšati prebacivanje između aplikacija, Samsungov drugi telefon meni u startu djeluje privlačnije i poželjnije. Galaxy Z Flip3 sa šarenom paletom boja ima retro štih, ali i djeluje kao da je ispao iz nekog retrofuturističkog filma. Prva promjena koja se vidi u odnosu na prethodni Flip je veći vanjski ekran koji ima puno više praktičnih primjena. Sad se tu radi o 1,9-inčnom AMOLED ekranu rezolucije 260x512 piksela, što znači da imate više prostora za razne alate, upravljanje glazbom, i prikaz informacija i notifikacija, ali i možete ga komotno koristiti kod snimanja selfija glavnom kamerom. Ono što još možete je i koristiti telefon za plaćanje i kad je zaklopljen.

Kao i kod većeg Folda, i Flip3 je vodootporan s IPx8 razinom zaštite. A i njega pogoni Snapdragon 888. Dobit ćete i 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. 

Na vanjskoj strani nalazi se par 12-megapikselnih širokokutnih kamera. Glavna ima f/1,8 otvor blende, optičku stabilizaciju, a snima i HDR10+ video te 10x digitalni zoom. Ultraširoka kamera ima f/2,2 i piksele veličine 1.12μm.

Kad ga rasklopite otvara se 6,7-inčni ekran formata 22:9 koji je također osvježen pa podržava 120 Hz osvježenje slike. Dok je na Foldu kamera smještena ispod ekrana, ovdje je i dalje rupica pri vrhu ekrana u kojoj se nalazi 10 mpx selfie kamera. 

Ono što je još bolje kod Flipa je i njegova cijena, koja je sada na razini telefona iz S21 serije, a Samsung je uz objavu cijena danas najavio i početak prodaje novih uređaja od 27. kolovoza, a prednarudžbe u kojoj imaju i dodatne popuste traju sljedeća dva tjedna.

· Galaxy Z Fold3 5G 512 GB: 14.559 HRK

· Galaxy Z Fold3 5G 256 GB: 13.999 HRK

· Galaxy Z Flip3 5G 128 GB: 7.699 HRK

· Galaxy Buds2: 999 HRK

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno