Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Savjeti investitora o troškovima izgradnje kuće

Ukoliko ste uzeli u obzir faktore koji formiraju cijenu vaše buduće montažne niskoenergetske kuće, mogli ste doći do grube procjene koliko bi vas koštala gradnja

klix.ba
Foto: klix.ba
0 komentara

Slijedi pitanje: kako ćete to platiti? 

Većina banaka nudi zelene kredite za izgradnju energetski učinkovitih kuća. Tipični instrumenti osiguranja ovih kredita su hipoteka, polica osiguranja, zadužnica, mjenica i/ili sudužništvo.

„Naš najveći problem kod dobivanja kredita je bila hipoteka obzirom je vrijednost naše čestice puno manja od vrijednosti traženog kredita. Pomogli su naši roditelji koji su nam privremeno odobrili hipoteku na njihovu nekretninu“ objasnio je Denis Leljak.

Regovići su iskoristili podršku DomusPlusa. „Jedan od benefita njihovog Effectus sustava je i trenutno jedna od najpovoljnijih kamatnih stopa koju imaju ugovorenu s bankom (4,49%). Pitali smo za ponude i u drugim bankama, no sve su bile nepovoljnije za nas“ rekao je Mladen.

Prije nego krenete u „lov“ na potrebnu dokumentaciju, informirajte se kod osobnog bankara o svim detaljima kako biste skratili proces. Iskoristite podršku i iskustvo tvrtke koja će graditi vašu kuću. Generalno, ovo su osnovni uvjeti za realizaciju kredita:

1. vlasništvo nad zemljištem 1/1

2. procjena zemljišta mora pokriti najmanje 30% iznosa kredita (plaćate procjenu zemlje)

3. plaćate osiguranje za sebe i nekretninu

3. opravdani troškovi izgradnje 

4. kreditna sposobnost

Predvidite troškove 

„Zatražili smo puno ponuda koje su nas dobro pripremile za sve buduće troškove, ali računamo i na nepredviđene troškove za što smo te smo predvidjeli otprilike 10% kredita“ priznaje Mladen i savjetuje buduće investitore: „Prilikom samog određivanja rate kredita koju želite plaćati idućih 20-ak godina najbitnije je ne precijeniti svoje mogućnosti jer će u idućih 20-ak godina biti raznih planiranih i neplaniranih troškova“.

Tema: Niskoenergetska kuća 2 od A - Ž

Možda vas zanima i ovo:
Message