Tech

Komentari 1

Sedam savjeta za odabir vaših keramičkih pločica

Sedam savjeta za odabir vaših keramičkih pločica

Veliki izbor keramičkih pločica pruža slobodu u dizajnu interijera, no suziti izbor na 2, 3 vrste može biti izazovno. Uz estetki dojam, prilikom kupnje obratite pozornost na ove karakteristike

1. Cijena – Budimo realni, većina će izbor keramičkih pločica sužavati eliminirajući one skuplje. Optimalna cijena kreće se od od 150 do 200 kuna. Mogu se naći dobri komadi po povoljnijim cijenama, ali prije nego vas zavede niska cijena saznajte zašto su na sniženju. Ne isplati se kupiti jeftinije pločice koje su vrlo osjetljive na mehanička oštećenja, skliske su ili loše podnose vlagu jer ćete ih brzo morati mijenjati. 

2. Faktor protukliznosti - Podne pločice imaju faktor protukliznosti koji se označava slovom R. Što je taj faktor veći pločica je „hrapavija“ i otpornija na klizanje.

3. Dizajn – Pločice će pokriti veliku površinu zida stoga birajte one koje baš neće preuzeti dominantnu ulogu u interijeru. Neutralne pastelne su siguran izbor za svaki prostor, dok je hrabriji izbor intenzivnijih boja i dinamičnog dizajna. Možete čak naručiti motive po želji.  

4. Količina - Kupite 10-15 % više pločica od količine koju ste izračunali da će vam biti potrebna. Dio ih se ošteti u transportu ili tijekom postavljanja.

5. Za interijer i eksterijer – pločice se dijele na unutarnje i vanjske. Pločice za eksterijer su izdržljivije i hrapavije, ali se mogu koristiti i u interijeru. Pločice za interijer ne mogu odgovoriti na sve zahtjeve vanjskih klimatskih uvjeta.

6. Uloga – uobičajno je vidjeti pločice u kuhinji i kupaonici gdje je velika količina vlage. No u skandinavskim interijerima pločice imaju isključivo dekorativnu ulogu na zidovima i podovima dnevnih boravaka, spavaćih soba, blagavaonica.

7. Nađite dobrog keramičara

Pročitajte više o temi na stranici Niskoenergetska kuća 2 od A - Ž.