Obavijesti

Tech

Komentari 24

Sigurni smo: Pored Zemlje će noćas projuriti dva asteroida

Sigurni smo: Pored Zemlje će noćas projuriti dva asteroida
1

Iako se radi o asteroidima koji će proći na sigurnoj udaljenosti, oni spadaju u NEO kategoriju. Radi se o asteroidima i kometima u orbiti oko Sunca, ali čija orbita ih dovodi u naše astronomsko susjedstvo

Dva relativno velika asteroida projurit će u noći na subotu pored Zemlje, no ne predstavljaju prijetnju za nas. NASA je objavila kako njihove orbite isključuju ikakvu prijetnju za Zemlju.

- Ove asteroide smo već dobro proučili, jednom 2000. godine i opet 2010. te su nam njihove orbite dobro poznate - kaže Lindley Johnson iz NASA-e. Dodaje kako će oba asteroida proći na udaljenosti od otprilike 5,6 milijuna kilometara. 

Asteroid 2010 C01 je promjera između 120 i 260 metara, dok je asteroid 2000 QW7 nešto veći s promjerom 290 do 650 metara. Potonji će i proći nešto kasnije u noći pored Zemlje. 

Iako se radi o asteroidima koji će proći na sigurnoj udaljenosti, oni spadaju u NEO kategoriju. Radi se o asteroidima i kometima u orbiti oko Sunca, ali čija orbita ih dovodi u naše astronomsko susjedstvo. Takvih objekata trenutno ima više od 20.000 i svi su na radaru NASA-e kako bi mogli pratiti putanje i u budućnosti.

via GIPHY

Još jedno astronomsko otkriće je uzbudilo znanstvenike ovog tjedna, jer su astronomi otkrili komet koji je najvjerojatnije stigao izvan Sunčeva sustava. Objekt C/2019 Q4 (Borisov) otkriven je 30. kolovoza i još se čeka potvrda da je stvarno stigao iz međuzvjezdanog prostora te bi bio tek drugi takav nakon Oumuamuae.

Pokretanje videa ...