Obavijesti

Tech

Komentari 11

'Skenirali' mu karticu u džepu na skijanju i spiskali 1000 eura

'Skenirali' mu karticu u džepu na skijanju i spiskali 1000 eura
1

Vlasniku beskontaktne kreditne kartice na skijanju u Italiji stigle su poruke da troši u Danskoj i Nizozemskoj. Spasilo ga je mobilno bankarstvo

VIDEO

U dvije minute stigle su mi tri poruke da sam potrošio 4500 kruna u Danskoj te 200 i 260 eura u Nizozemskoj, a ja sam sjedio na žičari u Italiji. Brzo sam zvao banku i blokirali su karticu, požalio se Splićanin.

Nasreću, u svojoj je banci tražio da mu na mobitel šalju obavijesti o provedenim plaćanjima, što ga je spasilo od veće krađe novca s njegove kartice. Splićaninu nije bilo jasno kako netko troši novac s kartice koja mu je u džepu, a u banci su mu rekli da je vjerojatno riječ o elektroničkom džeparenju, odnosno da je netko skenirao podatke njegove kartice, piše Slobodna Dalmacija.

Tako kradu od 2011.

Beskontaktna kartica može biti u džepu ili torbi, a prevarant joj se približi na 20-ak centimetara i pomoću uređaja sličnog POS-u, kakvim plaćamo u prodavaonicama, očita i ukrade podatke s kartice.

Iz OTP-a, PBZ-a, Addika, HPB-a, Erstea, Sberbanka i Hrvatske udruge banaka odgovorili su nam da nisu imali prijava o prevari te vrste.

- U RBA nismo imali niti jedan potvrđen slučaj elektroničkog džeparenja - rekli su nam iz banke iz koje su Slobodnoj, kako piše splitski list, odgovorili da je Splićaninov slučaj prvi za koji se sumnja na elektroničko džeparenje. U svijetu je takva vrsta prevare prvi put zabilježena 2011.

- Elektroničko džeparenje je proces u kojem se metapodaci s kreditne kartice, najčešće serijski broj kartice, ukradu pomoću bežične tehnologije RFID. Riječ je o tehnologiji koja koristi radiofrekvenciju za čitanje podataka s uređaja - pojasnili su nam iz RBA.

Dodali su da je važno paziti gdje držite novčanik u kojem su beskontaktne kartice. Prevaranti ih moraju skenirati iz neposredne blizine, pa im treba otežati pokušaj da pristupe kartici. Preporučuju i korištenje novčanika s RFID zaštitom.

- U slučaju gubitka, krađe ili sumnje na zlouporabu ili neovlašteno korištenje kartice, klijent je dužan to bez odgode prijaviti banci i tražiti blokadu kartice. Kontakt centar radi svaki dan 0-24 - kažu u RBA.

Ne preporučuju da se kartica, pogotovo beskontaktna, ispušta iz ruke. Mnogi kupci, pogotovo stariji, ni ne znaju da karticu ne bi trebali ispuštati iz ruke i da je mogu sami prisloniti na uređaj kako bi platili. Nisu dovoljno educirani ni pojedini trgovci jer ponekad “otmu” karticu iz ruke kupca kako bi je prislonili na uređaj.

Obično vrate novac

Iz Erste banke kažu da je uzimanje beskontaktne kartice jedan od najčešćih prigovora klijenata u vezi s beskontaktnim plaćanjem. Banke savjetuju i korištenje aplikacije na mobitelu koja će vas obavijestiti o svakoj provedenoj transakciji, pa tako i o onoj neovlaštenoj. Kažu da svaki slučaj zlouporabe kartice razmatraju zasebno i odlučuju hoće li te koliko novca vratiti klijentu.

Pri plaćanju beskontaktnim karticama kod nas u pravilu ne treba autorizirati transakciju ako je vrijednost do 100 kuna. Zbog sigurnosti uređaj povremeno traži autorizaciju PIN-om, kao i za veće iznose.

Pogledajte video

Pokretanje videa...

01:05
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?
A DANAS BERU MILIJARDE

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?

Nakon 19 godina postojanja, YouTube broji 2.7 milijardu mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta. Tada vjerojatno nitko nije mogao ni predvidjeti kakvu će popularnost ova platforma steći

Google ulaže 600 mil. eura u Nizozemsku, 125 novih radnika
PODATKOVNI CENTAR

Google ulaže 600 mil. eura u Nizozemsku, 125 novih radnika

Google je u utorak objavio da će uložiti 600 milijuna eura u novi podatkovni centar u Nizozemskoj, koji bi trebao zaposliti 125 radnika
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...