Obavijesti

Tech

Komentari 1

Smanjimo utjecaj nekretnina na okoliš subvencijama iz EU

Smanjimo utjecaj nekretnina na okoliš subvencijama iz EU
2

Na globalnom nivou zgrade su među najvećim potrošačima resursa te zagađuju okoliš više od transporta i industrije zajedno. Potrebno je zajedničko kreiranje politika i smjernica za unaprjeđenje ove situacije.

VIDEO

Javne i komercijalne zgrade u fokusu su panela na sajmu Rexpo 2016: Energetska učinkovitost - Kreće li intenzivniji ciklus obnove javnih i komercijalnih zgrada? Hoće li realizacija Programa Sava kao jedan veliki strukturni projekt potaknuti intenzivnije korištenje obnovljivih izvora energije?

Panel moderira Snježana Turalija iz Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, a održat će se u četvrtak, 24. studenog s početkom u 12:30 sati, a na suradnju i definiranje zajedničkih ciljeva vezano za ovu temu pozivaju se Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (MZOIP) te Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Rekonstrukcija prema zelenim principima odnosno cjelovita energetska obnova postojećih nekretnina pri tome bi trebala za oba ministarstva biti prioritet, kako zbog pozitivnih ekonomskih učinaka u području jedinica lokalne samouprave, tako i zbog pozitivnih ekoloških efekata i ujedno dobrobiti za zdravlje građana – krajnjih korisnika zgrada.

Neka od pitanja na koja će ova panel diskusija pokušati dati odgovore su:

  • Kakav je pogled MZOIP na zgradarstvo i moguće pozitivne promjene radi većeg ulaganja u energetsku obnovu zgrada u Hrvatskoj?
  • Koliko je javnih zgrada i komercijalnih nekretnina Hrvatska obnovila do sada iz prethodnih natječaja? Koliko će ih se moći obnoviti u najnovijim natječajima u kojima sredstva dolaze iz EU?
  • Natječaj za energetsku obnovu javnih zgrada obrazovnog sektora objavljen je u utorak, 22. studenog, no što je s ostalim zgradama – uredima, bolnicama? Kakvi su uvjeti?
  • Koje barijere postoje u provedbi natječaja prema dosadašnjim iskustvima i kako ih ublažiti? Kakvu ulogu u tome ima suradnja sa strukovnim udrugama?
  • Program Sava, kao infrastrukturni projekt baziran dijelom i na proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, ujedno je potencijal za investicije u sektoru zgradarstva – gdje bi se mogla i iskoristiti ta energija. Kakvi su planovi nositelja projekta Program Sava u tom pogledu?

Ostatak bogatog programa sajma Rexpo 2016 možete pogledati na linku, a na Green Livingu možete pratiti novosti vezane uz zelenu gradnju i vezana događanja. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje
Ograničen budžet

Nakon obnove troškovi smanjeni s 5000€ na 800€ godišnje

Rezultat obnove je prelazak iz energetskog razreda G u energetski razred B, više prirodnog svjetla, bolja mikroklima i smanjenje troškova grijanja i hlađenja s 5.000€ godišnje na samo 800€ godišnje.

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?
Zaštita okoliša

Znate li da zagađen zrak utječe na zdravlje i inteligenciju?

Onečišćenje zraka štetno je kako za okoliš tako i za sve organizme koji žive u tom okolišu. Može prouzročiti štetne učinke na zdravlje, čak i smanjenje inteligencije. Srećom, na čišći zrak možemo utjecati
Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života
ENERGETSKA OBNOVA

Strategija izgradnje okoliša za veću kvalitetu života

Na BUILD UPON radionicama stručnjaci iz područja regulative, financija, kreiranja svijesti i unapređenja znanja i vještina zajedno su radili na donošenju nacionalne strategije energetske učinkovitosti zgrada