Tech

Komentari 1

Smanjimo utjecaj nekretnina na okoliš subvencijama iz EU

Smanjimo utjecaj nekretnina na okoliš subvencijama iz EU

Na globalnom nivou zgrade su među najvećim potrošačima resursa te zagađuju okoliš više od transporta i industrije zajedno. Potrebno je zajedničko kreiranje politika i smjernica za unaprjeđenje ove situacije.

Javne i komercijalne zgrade u fokusu su panela na sajmu Rexpo 2016: Energetska učinkovitost - Kreće li intenzivniji ciklus obnove javnih i komercijalnih zgrada? Hoće li realizacija Programa Sava kao jedan veliki strukturni projekt potaknuti intenzivnije korištenje obnovljivih izvora energije?

Panel moderira Snježana Turalija iz Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, a održat će se u četvrtak, 24. studenog s početkom u 12:30 sati, a na suradnju i definiranje zajedničkih ciljeva vezano za ovu temu pozivaju se Ministarstvo zaštite okoliša i prirode (MZOIP) te Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.

Rekonstrukcija prema zelenim principima odnosno cjelovita energetska obnova postojećih nekretnina pri tome bi trebala za oba ministarstva biti prioritet, kako zbog pozitivnih ekonomskih učinaka u području jedinica lokalne samouprave, tako i zbog pozitivnih ekoloških efekata i ujedno dobrobiti za zdravlje građana – krajnjih korisnika zgrada.

Neka od pitanja na koja će ova panel diskusija pokušati dati odgovore su:

Ostatak bogatog programa sajma Rexpo 2016 možete pogledati na linku, a na Green Livingu možete pratiti novosti vezane uz zelenu gradnju i vezana događanja.