Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

Šokirala znanstvenike: Zombi zvijezda stalno se vraća u život

Umjesto da se nakon eksplozije ugasi, ova zvijezda se "reinkarnirala" pet puta. Čak 50 puta jača od našeg Sunca, bacila je novo svjetlo na istraživanja astronoma...

supernova
Foto: screenshot/Youtube
27 komentara

'Zombi zvijezda' je supernova koja već se trebala ugasiti, no čini se da ne odustaje. Nekoliko puta je već eksplodirala i činilo se kako će, kao i ostale supernove, nestati, prenosi CNN.

Njeno ime je iPFT14hls, a astronomi u Kaliforniji su ju prvi put ugledali 2014. godine i izgledala je potpuno uobičajeno za takvu vrstu zvijezda. No, istraživači su primijetili nešto čudno: uobičajeno eksplozija zvijezde (supernova) nagovještava kraj i sjaji otprilike 100 dana nakon čega se zvijezda jednostavno ugasi. No, iPFT14hls se kroz 600 dana jednostavno "palila i gasila".

- Isprva smo mislili da je riječ o bližoj zvijezdi u našoj galaksiji, no nakon što smo ju detaljnije istražili, shvatili smo da je zvijezda čak 500 milijuna svjetlosnih godina daleko. Činjenica da je već pet puta pojačavala i smanjivala svoju svjetlost je vrlo neuobičajena. Nikad nismo vidjeli takvu supernovu, pojasnio je Iair Arcavi iz NASA-e.

supernova | Autor: screenshot/Youtube/Twitter Foto: screenshot/Youtube/Twitter

Nakon pretraživanja arhiva, astronomi su primijetili kako se ista zvijezda pojavila i 1954. godine i nekako preživjela masovnu katastrofu samo da bi ponovno eksplodirala - i nastavila postojati.

- Ovo znači da još moramo naučiti kako se masovne zvijezde razvijaju i kako mogu eksplodirati. Uzevši u obzir koliko se energije i mase ispušta, ukoliko su ovi događaji česti, mogu imati veliki utjecaj na svoju okolinu. Ova će supernova, primjerice, utjecati na cijelu galaksiju u kojoj se nalazi, rekao je Arcavi.

Sama zvijezda je 50 puta masivnija od našeg Sunca, a sama njezina eksplozija je najduže postojana eksplozija ikad viđena. 

Arcavijev kolega iz Las Cumbres observatorija, Andy Howell, kaže kako je očekivano bilo vidjeti ovu pojavu u ranom periodu postojanja svemira te kako su trebale "izumrijeti" do danas.

- To je kao da pronađete živog dinosaura danas. Ukoliko ga pronađete, pitat ćete se je li to zapravo dinosaur, kaže Howell.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message