Obavijesti

Tech

Komentari 62

Prvi let rabljene rakete: Vratila se iz svemira i ušla u povijest

Prvi let rabljene rakete: Vratila se iz svemira  i ušla u povijest
4

Kompanija Elona Muska prva je u povijesti poslala u svemir raketu koja je već letjela lani u travnju, a povrh svega su je i uspješno spustili. Sljedeći cilj Musku je ponovno lansiranje u istom danu

VIDEO

SpaceX se specijalizirao za stvaranje povijesti. Kompanija Elona Muska u četvrtak je prva u povijesti uspjela lansirati raketu koja je već letjela u svemir, a potom su istu raketu i uspješno vratili na Zemlju. 

Falcon 9 raketa prvi put je u svemir letjela u travnju prošle godine, a sada je ponijela telekomunikacijske satelite SES-10. Ovo je bila druga raketa koju su uspjeli prizemljiti na svom putu prema ovom trenutku. 

Naime, rakete se lansiraju u različitim segmentima koji se obično tijekom lansiranja odbacuju. Ovaj prvi stupanj koji nosi teret je i najskuplji, no SpaceX ih je odlučio vraćati na Zemlju i ponovno koristiti kako bi drastično smanjili trošak lansiranja. Ovim lansiranjem pokazali su da je to moguće te će i ovu raketu čekati provjere i dorade kako bi se eventualno pripremila i za treći let. 

- Ovo je veličanstven dan za svemir. Ovo znači da možemo lansirati i ponovno poslati raketu koja je najskuplji dio rakete. Ovo će, nadam se, biti velika revolucija u letovima u svemir - izjavio je Elon Musk nakon slijetanja rakete. Važnost ovog ponovnog lansiranja pojasnio je na primjeru zrakoplova. 'Zamislite samo da nakon svakog leta moramo baciti avion', rekao je Musk koji je postavio i novi cilj - a to je ponovno lansiranje rakete unutar 24 sata. 

Revolucija će biti za cijeli svijet jer bi jeftinija lansiranja značajno približila svemir puno većem broju ljudi i omogućila gomilu novih velikih znanstvenih otkrića. To je i korak prema Muskovom cilju da postanemo međuplanetarna vrsta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?
PRIJETI IM ZABRANA

Što će biti s TikTokom ako ih netko kupi u SAD-u i što to znači za njihove korisnike u Europi?

Plus+ Sa stručnjakom za kibernetičku sigurnost razgovarali smo o pozadini zabrane TikToka, tehnološkim posljedicama ako ih netko kupi i kako bi takav TikTok funkcionirao

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta
PRISTUPAČAN I SNAŽAN

Iznimno tanki Honor X8b košta kao trećina top modela danas, ali dolazi s nizom dobrih aduta

X8b dolazi u kućištu tankom samo 6,8 mm te je među najtanjim uređajima, a i prilično je lagan sa svojih 166 grama.
Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća
AI KONFERENCIJA

Suradnja u AI-ju Hrvatske i Slovenije može donijeti veću konkurentnost poduzeća

Konferenciju su organizirali Infobip, Slovensko-hrvatski poslovni klub SLO CRO i slovensko veleposlanstvo u Zagrebu, s ciljem razmjene znanja i iskustava u primjeni AI-ja u poduzećima kako bi s time uspješnije poslovali.