Tech

Komentari 0

Specijalnoj bolnici na Goljaku donirali robotsku ruku za još uspješniju terapiju kod djece

Specijalnoj bolnici na Goljaku donirali robotsku ruku za još uspješniju terapiju kod djece

Donirani uređaj od iznimne je važnosti za robotsku terapiju gornjih ekstremiteta naših malih pacijenata s cerebralnom paralizom, rekla je ravnateljica Specijalne bolnice Katarina Bošnjak-Nađ

Najnovijom donacijom, koju su realizirali sredstvima prikupljenim u projektu "Činim dobro svaki dan", PBZ Grupa omogućila je kupnju suvremene robotske ruke za terapiju djece koja boluju od cerebralne paralize. Robotska ruka omogućit će još uspješnije liječenje i kvalitetniju zdravstvenu skrb malenih pacijenata zagrebačke Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama.

Vrijednost donacije iznosi 437.500 kuna.

- Donirani uređaj od iznimne je važnosti za robotsku terapiju gornjih ekstremiteta naših malih pacijenata s cerebralnom paralizom. Cerebralna paraliza je stanje s trajnim, ali neprogresivnim oštećenjem mozga, koje zahtijeva stalnu fizikalnu terapiju da bi se prevenirale dodatne komplikacije. Robotski potpomognuta terapija koja koristi veliki broj ponavljajućih zadataka pomaže djetetu s nedovoljnom snagom za pomicanje ruke da obnovi funkcije ruke educirajući, odnosno reeducirajući mozak. Donirani robotski uređaj Armeo ima pacijentu prilagodljivu robotsku ortozu za ruku (točno po dimenzijama nadlaktice i podlaktice) sa senzorima koji prate pokret i položaj ramena, lakta i ručnog zgloba ruke u prostoru te daju povratnu informaciju pacijentu i terapeutu, kao i mogućnost jačanja intenziteta treninga te modeliranja zadataka prema potrebama svakog pacijenta. Stoga iskreno zahvaljujemo PBZ Grupi na ovom vrlo vrijednom uređaju za terapiju djece oboljele od cerebralne paralize - istaknula je prim. Katarina Bošnjak-Nađ, dr. med., ravnateljica Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama. 

Jedina je to specijalizirana bolnica u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj koja se bavi ranom dijagnostikom razvojnih odstupanja i ranom intervencijom - habilitacijom neurorizične djece te habilitacijom djece oboljele od cerebralne paralize. Godišnje se u bolnici obavi oko 10.000 specijalističkih pregleda djece s područja cijele Hrvatske, sa sumnjom na moguće rano oštećenje mozga. Rano otkrivanje neurorazvojnih odstupanja omogućuje ranu habilitaciju kako bi se kod djeteta koristeći plasticitet mozga postigao maksimalni potencijal. Djeca koja unatoč rano započetoj habilitaciji, zbog većih oštećenja mozga, razviju cerebralnu paralizu ostaju i dalje u Specijalnoj bolnici na habilitaciji.

 

- Specijalna bolnica je jedan od pokretača projekta "Praćenje djece s neurorizicima", koji pomažemo od samog početka našeg projekta "Činim dobro svaki dan" te ima značajnu ulogu u liječenju neurorizične djece, kako s područja Zagreba, tako i iz ostalih krajeva Hrvatske. Upravo stoga, u više navrata smo pomogli ovoj bolnici doniravši sredstva za kupnju raznih medicinskih uređaja i opreme za uspješnije liječenje djece s neurorizičnim smetnjama - istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda.