Obavijesti

Tech

Komentari 244

Stiže tehnički pregled vozila na cesti: Evo što će se kontrolirati

Policajci i cestovni inspektori zaustavljat će vozila i pregledavati ih u mobilnim jedinicama, a Pravilnik o tehničkom pregledu vozila na cesti stupa na snagu 20. svibnja 2018.

VIDEO

Policija i inspektori cestovnog prometa obavljat će tehnički pregled teretnih vozila i autobusa na hrvatskim cestama od svibnja sljedeće godine. To je regulirano Pravilnikom o tehničkom pregledu vozila na cesti.

Policajci i inspektori za tehnički pregled na cesti imat će na raspolaganju mobilne jedinice, a godišnje će morati obaviti početni pregled tehničke ispravnosti na cesti na najmanje pet posto ukupnog broja teretnih vozila i autobusa registriranih u Hrvatskoj.

U Pravilniku se navodi da će za obavljanje pregleda vozila na cesti policijski službenici ili inspektori cestovnog prometa zaustavljati vozila koja vizualno izgledaju loše održavano.

Ta će vozila prvo biti podvrgnuta početnom tehničkom pregledu koji uključuje provjeru zapisnika o zadnjem redovnom tehničkom pregledu ili pregledu na cesti, vizualnu procjenu tehničkog stanja vozila, a po potrebi će se vizualno procijeniti i koliko je sigurno teret koji se prevozi postavljen na vozilo.

Tehnički pregled

Na temelju rezultata početnog tehničkog pregleda policija i inspektori odlučit će treba li vozilo podvrgnuti i detaljnom tehničkom pregledu na cesti koji, između ostalog, uključuje provjeru ispravnosti kočnica, pneumatika, kotača, šasije te štetnosti utjecaja na okoliš.

Detaljni tehnički pregled vozila na cesti provodit će se uz pomoć mobilne jedinice za pregled, u objektu namijenjenom za pregled vozila na cesti ili u stanici za tehnički pregled vozila kao izvanredni tehnički pregled. Ako se nakon detaljnog pregleda utvrde nedostaci, vozač ili vlasnik vozila morat će platiti naknadu za tehnički pregled.

Pravilnik stupa na snagu 20. svibnja 2018. godine. U Udruzi hrvatskih cestovnih prijevoznika (UHCP) zadovoljni su Pravilnikom, za koji kažu da ima intenciju povećati intenzitet kontrola vozila na cesti, a smanjiti broj kontrola u fiksnim tehničkim stanicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 244
VIDEO

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?
A DANAS BERU MILIJARDE

Prije 19 godina objavili su prvi video ikad na YouTubeu. Znate li koji je video najgledaniji?

Nakon 19 godina postojanja, YouTube broji 2.7 milijardu mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta. Tada vjerojatno nitko nije mogao ni predvidjeti kakvu će popularnost ova platforma steći

Google ulaže 600 mil. eura u Nizozemsku, 125 novih radnika
PODATKOVNI CENTAR

Google ulaže 600 mil. eura u Nizozemsku, 125 novih radnika

Google je u utorak objavio da će uložiti 600 milijuna eura u novi podatkovni centar u Nizozemskoj, koji bi trebao zaposliti 125 radnika
Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...