Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
46 komentara

'Što je ovo?' Novo je nebesko tijelo jako zbunilo astronome

Novi objekt pronađen u galaksiji Mliječne staze ima svoju zvijezdu oko koje kruži, ali znanstvenici nisu sigurni je li to planet ili smeđi patuljak jer su mu sve mjerljive vrijednosti granične.

Misterizono nebesko tijelo
Foto: NASA
46 komentara

NASA-ini astronomi otkrili su masovni svemirski svijet koji kruži oko zvijezde udaljen otprilike 22,000 svjetlosnih godina u Mliječnoj stazi. Objekt, naziva OGLE-2016-BLG-1190Lb je 13 puta veći od Jupitera i toliko je ogroman da znanstvenici smatraju da je možda i planet.

Već nekoliko godina kruži teorija zavjere kako na rubu Sunčevog sustava postoji jedan "odbjegao" planet koji se svakih par tisuća godina pojavi i - zabije u Zemlju. Zagovornici ove teorije smatraju kako NASA već godinama zna za ovaj planet, no što je zapravo misteriozan objekt primijećen u našoj galaksiji?

Iako kruži oko vlastite zvijezde, astronomi kažu kako je "Planet X" možda neuspjela zvijezda - takozvani smeđi patuljak. To je, prema definiciji, nebesko tijelo veće od planeta, ali ne dovoljno masovno da bi u svojem središtu uspjelo pokrenuti nuklearne reakcije (što inače rade zvijezde).

Njihova masa izražava se prema masi Jupitera, koja može biti od 10 do 70. Ovo misteriozno nebesko tijelo ima masu kao 13,4 Jupitera, no prema fuzioniranju deuterija, "Planet X" mogao bi ipak ispasti planet. Granična masa za fuzioniranje deuterija je 13 masa Jupitera - što razlikuje planete od smeđih patuljaka.

Novo otkriće zahtjeva daljnja istraživanja o postavi planeta u našoj galaksiji, a "Planet X" još uvijek nije svrstan ni pod jednu zasad poznatu kategoriju nebeskih tijela.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message