Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Što morate znati prije nego počnete planirati gradnju?

Kada konačno pronađete komad zemlje koji vam se sviđa, ne zanosite se planovima prije nego istražite što i koliko na njemu možete graditi

jutarnji.hr
Foto: jutarnji.hr
0 komentara

Saznajte sljedeće:

- Da je u zoni gdje je dozvoljeno građenje - zemljište u katastru može biti evidentirano kao poljoprivredno, ali je prostornim planom predviđena gradnja. Ili je navedeno da je zemljište za gradnju, ali ne postoji pristup prometnici pa se stoga ne može graditi. Saznajte ažurirane informacije.

- Da su riješeni vlasnički odnosi i na zemljištu nema tereta – to možete provjeriti i sami ali ako želite spavati mirno, angažirajte odvjetnika.

- Dimenzije parcele – moraju biti u skladu s prostornim planom grada. Minimalna udaljenost  građevine je 3 m od bliže susjedne međe. No moguće su iznimke ovisno o prostornom planu.

- Dozvoljena izgrađenost čestice - definira omjer moguće izgrađenosti na čestici. Taj omjer se najčešće kreće u rasponu od 30% do ponekad 40% za samostojeće kuće. Preostalih 60-70% ne smije biti izgrađen osim za popločenje, parking i sl. 

Da ima pristup na javno prometnu površinu - u postupku izdavanja građevinske dozvole utvrđuje se je li do građevne čestice osiguran pristup s javno prometne površine.

- Da je teren pogodan za gradnju – odnosno da je tlo zdravo, nema podzemnih voda ni klizišta

Tema: Niskoenergetska kuća 2 od A - Ž

Možda vas zanima i ovo:
Message