Obavijesti

Tech

Komentari 10

Što sve mozak može? Istine vs. mitovi o njegovom radu

Što sve mozak može? Istine vs. mitovi o njegovom radu
1

Veličina nije važna: Mozak slona je veći od ljudskog, muškarčev od ženinog, no volumen sive tvari do sada nije povezan i s većom inteligencijom, kako se mislilo

VIDEO

Što je mozak veći, to je životinja inteligentnija, bila je obećavajuća ideja znanstvenika. No kako dosad nitko nije uspio razgovarati sa slonom, koji ima triput veći mozak od čovjeka (4,78 kilograma), teorija im je pala u vodu. Teza kako veličina određuje pamet postala je još opasnija nakon što su znanstvenici izmjerili da je mozak muškaraca oko 100 grama ili u prosjeku sedam posto teži od mozga žene. 

Budući da nisu mogli doći do ijedne suvisle definicije inteligencije, na kraju su se vratili onoj staroj kako nije važno koliko je velik nego što s njim činiš. New age znanstvenici potpiruju još veći mit kako svaki čovjek iskorištava tek oko deset posto kapaciteta mozga i da je ostali potencijal moguće “otključati”. Ako bi to bilo točno, tada većina ozljeda mozga ne bi imala nikakva značaja za čovjeka, upozoravaju neuroznanstvenici. 

Osim toga, iz evolucijske perspektive teško je da se bespotrebno razvio toliko kompliciran organ. Skeniranja mozga također pokazuju kako i najjednostavnije radnje poput vezivanja cipela upotrebljavaju mnoge dijelove mozga, a kod čovjeka koji spava niti jedan dio nije potpuno isključen. 

Ideja da podsvjesne poruke ugrađene u reklame, rock pjesme ili filmove mogu utjecati na ponašanje također su pogrešne. Vjerojatno neće naškoditi, ali zbog preslušavanja “cigareta je loša” u snu ili između kadrova  nećete prestati pušiti. 

Mozartov efekt na 15 minuta

MIT: Studenti koji slušaju Mozarta bolje će riješiti ispit od ostalih, a djeci se slušanjem mozak brže razvija pa postaju inteligentnija.

ISTINA: Slušanje bilo koje omiljene glazbe stimulirat će mozak i u manjem postotku povećati kognitivne sposobnosti, ali samo na 15 minuta.

Specijalizacija na razum i emocije ne postoji

MIT: Mozak je anatomski podijeljen na dvije polutke, od koje je lijeva zadužena za logičke i racionalne radnje, a desna je intuitivna i emocionalna.

ISTINA: Verbalne sposobnosti koncentrirane su na lijevoj strani, no to ne znači da ne rabe i desnu. Mozak radi poput usklađenog orkestra i za sve radnje trebaju obje polutke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan
HRVATSKA PREMIJERA

Dva hita stigla na tržište: Vozili smo novi VW Passat i Tiguan

Novi Volkswagen Passat i Volkswagen Tiguan stigli su na hrvatsko tržište, a mi smo ih već imali priliku voziti
Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare
GDJE NAJVIŠE GRIJEŠIMO

Cyber kriminal odnosi bilijune dolara. Stručnjak otkriva kako hakeri koriste i AI za nove udare

Plus+ Kibernetički kriminal i u Hrvatskoj je lani bilježio velik skok, očekuje se da će globalni trošak eksplodirati. Stručnjak za informacijsku sigurnost otkriva gdje najviše griješimo, ali i što poduzeti da se zaštitimo