Tech

Komentari 140

Stručnjak otkriva vrijedi li novi iPhone, napokon znamo i cijene

Stručnjak otkriva vrijedi li novi iPhone, napokon znamo i cijene

'Sedmica' uskoro dolazi i u Hrvatsku, a prvi testovi potvrdili su Appleove tvrdnje - kamera je izvrsna, a procesor moćan. Upitali smo i stručnjaka, koji je testirao novi iPhone, za mišljenje - kupiti iPhone 7 ili ne?

Appleovi novi iPhone 7 i 7 Plus predstavljeni su prije nepunih tjedan dana, no kao i svake godine u rujnu, 'iPhonemanija' već je zavladala svijetom. Vjerni fanovi stoje u redovima i kampiraju ispred trgovina kako bi među prvima kupili novu 'sedmicu'. Novi iPhone od danas je u prodaji u 28 zemalja, dok će sljedeći tjedan doći i u dodatnih 30, među kojima je i Hrvatska.

Kod nas starta od 6269 kuna

Od petka su tako poznate i cijene novog iPhonea u Hrvatskoj. Osnovni iPhone 7 sa 32 GB interne memorije tako u slobodnoj prodaji stoji 6269 kuna (128GB- 7199 kn, 256GB - 8129 kn), dok je iPhone 7 Plus dostupan od 7419 kuna za model s 32 GB interne memorije. Kupci koji će htjeti više memorije morat će za 128 GB verziju izdvojiti 8339 kn, dok je najskuplji model sa 256 GB, koji stoji 9269 kuna. Tijekom dana bi trebale biti poznate i cijene kod operatera.

No, za one koji su i dalje neodlučni isplati li se kupiti novi iPhone, odlučili smo provjeriti koja poboljšanja donosi novi model te smo za mišljenje upitali i stručnjaka.

Kritičari će prvo spomenuti cijenu (osnovne cijene za 7 i 7 Plus su 649 i 769 dolara), no ako vam cijena nije problem, vjerojatno vas zanima kakve promjene donosi 'sedmica' i je li zaista toliko brža od iPhonea 6s. Mnogi kritičari, ali i fanovi ostali su razočarani i jer je Apple maknuo klasični stereo konektor te zapravo nije ponudio dobru alternativu, što bi se moglo dogoditi kod sljedećeg modela iPhonea. 

Također, iPhone 7 i 7 Plus imaju IP67 certifikat, što znači da su telefoni otporni na vodu, no ne i da može 'preživjeti' kupanje. Iz Applea su napomenuli da neće zamijeniti uređaje koji imaju oštećenja nastala zbog vode. 

Je li 'sedmica' toliko brža?

Unatoč navedenom, novi iPhone je i dalje sjajan telefon. Nova dvostruka kamera na iPhone 7 Plus uređaju izvrsna je za fotografiranje, a novi 64-bitni A10 procesor u iPhoneu dobio je i oznaku Fusion, dolazi s 4 jezgre te iz Applea kažu da je 40 posto brži od prethodnika A9. Usporedivši ga s prvim iPhoneom, od njega je moćniji čak 120 puta. Uvjereni u performanse, u Appleu su rekli kako je A10 Fusion najsnažniji čip ikad u pametnom telefonu.

Patrick Moorhead, glavni direktor i analitičar u kompaniji Moor Insights & Strategy, koji je nekoliko puta izabran za najboljeg analitičara na polju tehnologije, jedan je od prvih koji je imao priliku koristiti novi iPhone. 

- Za korisnike iPhonea 5s ili iPhonea 6 najvjerojatnija odluka bit će prelazak na 'sedmicu' i ne bi trebali puno razmišljati o odluci. iPhone 7 je potpuno drugi telefon u usporedbi s navedenima modelima - objasnio je Moorhead za 24sata. 

Moorhead je testirao iPhone 7 Plus te je rezultate usporedio s prošlogodišnjim modelom, iPhoneom 6s. Rezultati su potvrdili Appleove tvrdnje da je A10 Fusion čip zaista moćan te su pokazali zaista impresivna poboljšanja u radu procesora.

Pojedini testovi nisu uspjeli ili su se 'rušili' što pokazuje da softver nije u potpunosti spreman za A10 Fusion čip ili iOS, no točan razlog zasad ne možemo znati. 

- Za vlasnike iPhone 6s uređaja preporučujem da kupe 'sedmicu' isključivo ako žele poboljšanu kameru ili brži telefon. Apple je zaista drastično nadogradio kameru i sustav na čipu novog iPhonea - zaključio je Moorhead.