Obavijesti

Tech

Komentari 5

Studentice TTF-a izrađuju kostim koji nosi Aloy, glavna junakinja hita Horizon Forbidden West

Studentice TTF-a izrađuju kostim koji nosi Aloy, glavna junakinja hita Horizon Forbidden West
3

Potaknute porukama o važnosti čuvanja prirode u igri Horizon Forbidden West, studentice zagrebačkog Tekstilnog-tehnološkog fakulteta napravile su repliku Aloyinog kostima od održivih i ekoloških materijala

VIDEO

Ovaj petak izašao je Horizon Forbidden West, velika PlayStation ekskluziva čiji je prvi nastavak Horizon Zero Dawn iz 2017. prodan u više od 20 milijuna primjeraka, čineći je tako jednom od najuspješnijih PlayStation igara.

Da obrazovanje i gaming kultura idu zajedno, pokazale su i studentice Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF) Tena Omerović, Ivana Škaper, Valentina Ferenčak i Nikolina Tufekčić, koje su pod mentorstvom asistentice Franke Karin i prof. dr. Irene Šabarić izradile svaka po dio replike kostima kojeg nosi Aloy, glavna junakinja igre Horizon Forbidden West.

Aloy u samoj igri traga za vraćanjem reda i biološke ravnoteže u fiktivnom svijetu apokaliptične Amerike, što je ove studentice, koje i same rado igraju videoigre, potaknulo da važnost o očuvanju prirode i bioraznolikosti demonstriraju i izvan virtualnog svijeta. Naime, svi dijelovi Aloyine odjeće izradile su od održivih i ekološki prihvatljivih materijala.

'Gaming se izjednačio s ostalim oblicima kulture'

Voditeljica projekta i predstojnica Zavoda za dizajn tekstila i odjeće prof. dr. Irena Šabarić sa Sveučilišta u Zagrebu, ponosna je na suradnju s PlayStation Hrvatska te joj je drago što su videoigre sve prepoznatije u hrvatskoj kulturi.

U petak izlazi Horizon Forbidden West, igra u kojoj ćemo mlatiti robotske mamute i klokane
U petak izlazi Horizon Forbidden West, igra u kojoj ćemo mlatiti robotske mamute i klokane

- S filmskom industrijom i hrvatskim kazalištima već godinama surađujemo, tako da je suradnja s PlayStation Hrvatska bila nešto sasvim prirodno. Naši studenti bili su oduševljeni što su imali priliku surađivati na ovom projektu jer mnogi od njih igraju igre u slobodno vrijeme, a PlayStation je za njih više od igre, dio je hrvatske kulture. Očigledno je da se gaming izjednačio s ostalim oblicima kulture i zabave i naš fakultet je odlučio prihvatiti trend i uvesti nove mogućnosti obrazovanja - rekla je.

Ove studentice studiraju na diplomskom studiju Industrijskog dizajna odjeće na TTF-u, a važno je istaknuti i kako Aloyin kostim sadrži i njenu zaštitnu opremu koja je sastavni dio kostima, a za čiji se detaljni 3D ispis pobrinula prof. Slavica Bogović. Kostim će biti dovršen narednih tjedana.

Horizon Forbidden West pokupio je najviše ocjene od većine svjetskih recenzenata ali i naših, što ne čudi s obzirom na to kakve plemenite poruke igra šalje. S Aloy spašavati svijet možete na PlayStation 4 i PlayStation 5 konzolama, a sama igra trenutno slovi kao jedna od najljepših nove generacije. Njen prvi nastavak iz 2017. godine je od kolovoza 2020. dostupan i na PC-u.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli  smo i do pobjede...
VELIKA MOTIVACIJA

Osječki gimnazijalci prijavili su se treći put: U Školi budućnosti došli smo i do pobjede...

Nastavnica informatike Jelena Radlović i njezini učenici u I. gimnaziji Osijek po treći put su se prijavili za sudjelovanje u edukativnom projektu tvrtki STEMI i Infobip uz podršku A1. Učenici su željni novih znanja
CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama
ATTEND PROJEKT

CARNET nabavio 5686 komada opreme i uređaja za pomoć u učenju djeci s teškoćama

U dvije godine provedbe 32 odgojno-obrazovne ustanove u 22 grada opremljene su modernim uređajima, računalima i programima, te su educirani stručnjaci koji rade s djecom s teškoćama