Obavijesti

Tech

Komentari 41

Sukob generacija: Mladima ne trebaju ograničenja, već savjeti

Sukob generacija: Mladima ne trebaju ograničenja, već savjeti
8

U suradnji s novinarima Auto starta sučelili smo vozače da bismo ustanovili jesu li mladi vozači, protuustavno diskriminirani zakonom, manje sposobni od starijih

VIDEO

Ne, 20-30-50-70-90 nisu konfekcijske mjere nego godine naših testnih vozača koje smo sučelili na poligonu u Mičevcu ne bismo li otkrili zaostaju li mladi vozači u vozačkim sposobnostima za onim starijima i iskusnijima. Tri zahtjevna testa napredne vožnje pokazala su da naš mladi vozač Jasminko Pintarić ne zaostaje za onima s puno više iskustva. Očekivano, u rezultatima su se isticali urednik Auto starta i višegodišnji testni vozač Igor Stažić te automobilistička legenda Jovica Paliković, no zaostatak našeg mladog vozača čak je i za njima bio neznatan.

To samo potvrđuje da mladi vozači nisu loši vozači. Dapače, imaju brze reakcije i dobre instinkte, a fizički su u sjajnoj formi. Usprkos tome, diskriminirani su posebnom odredbom Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koja im brani vožnju automobila snažnijeg od 109 KS. Što je apsurdno s obzirom na to da istodobno mogu voziti teretnjak s prikolicom ukupne mase 12 tona s više od 500 KS ili putnički zrakoplov s više od 10.000 KS i 140 putnika! 

Činjenica je da mladi zbog neiskustva najviše stradavaju u prometu, ali sadašnje zakonske mjere nisu na crnu statistiku ni najmanje pozitivno utjecale. Mladima, naime, treba pomoći, a ne ih ograničavati. Njima trebaju savjeti, nadzor, vodstvo i trening. Kako - pročitajte u novom broju Auto starta.

Toga nema nigdje u svijetu osim kod nas

Samo još u Kanadi postoji ograničenje najveće snage (125 KS za prva tri mjeseca i 175 KS za prvih šest mjeseci) za mlade vozače, ali i ono tamo traje samo do 19 godina. Nigdje drugdje, što se toga tiče, ne postoji pravilnik sličan hrvatskom. Doduše, u većini zemalja brinu se o tome da ljudi ne voze pijani, a u mnogima postoji ograničenje brzine za prve tri godine vozačkog staža. 

Odluka o mladim vozačima pada

Petogodišnja sudska praksa pokazuje da svi oni mladi vozači koji su uspjeli doći do Ustavnog suda dobivaju presude! Naime, diskriminatorni zakon koji određenoj grupi vozača brani ono što drugima dopušta čak je i ustavno upitan, pa Ustavni sud već nekoliko godina odlučuje o njemu i uskoro bi trebao donijeti rješenje. U međuvremenu vam ostaje samo da pravdu samostalno tjerate do kraja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook
NOVI PROBLEMI ZA METU

Instagram opet pada globalno, velike probleme ima i Facebook

Probleme bilježe korisnici u SAD-u, Australiji, dijelovima Europe, među kojima je i Hrvatska. Iz Mete se još nisu oglasili, a Downdetector bilježi i probleme u radu Facebooka.

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'
SMETA IM I ZAKON O TAJVANU

Kinezi će odgovoriti na američki zakon o TikToku: 'Ako SAD bude tvrdoglavo ustrajao na odluci...'

Biden je potpisao i odvojeni prijedlog zakona povezan s tim paketom koji zabranjuje TikTok u SAD-u ako ga njegov kineski vlasnik ByteDance ne proda u roku od godinu dana...
U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija
ENDPOINT PROTECT

U A1 nude naprednu zaštitu od kibernetičkih napada koju pokreće umjetna inteligencija

Endpoint Protect nudi poslovnim korisnicima, odnosno poduzećima svih veličina, sveobuhvatno rješenje za sigurnost koje kombinira detekciju, analizu, odgovor i sprječavanje prijetnji