Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Superzahod: ‘Kakicu’ dijeli na gnojivo i vodik, ne treba vodu

NA SOLARNU ENERGIJU: Bill Gates (63) vjeruje da će njegov revolucionarni zahod spasiti više milijuna života i donijeti uštedu u milijardama dolara

Doulaye Kone sits on the toilet at the winning prototype, a system designed by researchers from California Institute of Technology (exhibit 30) at the Reinvent the Toilet Fair in Seattle on August 12, 2012. Their model is a solar-powered toilet that gener
8 komentara

Bill Gates (63) potrošio je sedam godina i uložio 200 mil. dolara (1,3 milijarde kuna) u istraživanje nove generacije izuma bez kojeg danas ne možemo zamisliti život - zahoda bez vode.

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Tehnologija koju ćete sad vidjeti predstavlja najvažniji napredak u sanitaciji u posljednjih 200 godina - ne krijući uzbuđenje kazao je Gates na sajmu u Kini.

Pokazujući prozirni spremnik s ljudskim izmetom, rekao je da on sadrži 200 bilijuna Rotavirusa, 20 milijardi bakterija Shigelle i 100.000 jajašaca raznih parazita.

Gates vjeruje da novi pristup sterilizaciji ljudskog otpada može spriječiti gotovo pola milijuna smrti godišnje povezanih s kolerom i sličnim zarazama te uštedjeti 233 milijarde dolara (1,5 bilijuna kuna), koje odlaze na liječenje tih bolesti.

Milijardera je osobito fascinirao sustav kalifornijskog Tehnološkog instituta. Oni su razvili elektrokemijski reaktor koji rastavlja vodu i ljudski izmet u gnojivo i vodik. Vodik se potom može pohraniti u baterije kao energija. U nekim gradovima više od polovice volumena ljudskog otpada vrati se u okoliš bez ikakva tretmana. Za svaki dolar uložen u sanitaciju, u globalnoj ekonomiji vrati se 5,5 dolara (35,8 kuna), izračunala je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

- Ljudski otpad koji se pravilno tretira može biti ekonomski vrlo privlačna investicija zbog smanjenja troškova u zdravstvenom osiguranju - objasnio je za Bloomberg Guy Hutton, viši savjetnik za vodu, sanitaciju i higijenu pri Unicefu.

Dodao je da čak 2,3 milijarde svjetskog stanovništva još živi bez kanalizacije ili osnovnih higijenskih uvjeta.

Gates predviđa da bi reizumljeni zahod do 2030. godine mogao generirati godišnji prihod od šest milijardi dolara (39,1 milijarda kuna).

Za nove, ekološke zahode prije svega su zainteresirane škole, postrojenja i institucije sa zajedničkim kupaonskim prostorijama. Cilj je da trošak ovih ekoloških zahoda ne bude veći od 5 centi (oko 32 lipe) na dan.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message