Obavijesti

Tech

Komentari 17

Surfanje iz snova: Filmovi bez trzanja i do igre za par sekundi

Surfanje iz snova: Filmovi bez trzanja i do igre za par sekundi
4

5G će doći kao rezultat niza nadogradnji u mreži, a ne kao trenutni skok, a Vipnet je pokazao kako se može surfati na 750 Mbit/s. U fiksnoj mreži stiže i surfanje brzinama od 1 Gbit/s

VIDEO

Tehnologije sljedeće generacije koje su već sada ugrađene u Vip mreži imat će velik utjecaj na to kako surfamo internetom, ali i koristimo razne digitalne usluge u ovoj i sljedećim godinama. Vipnet je uz pomoć virtualne stvarnosti tako demonstrirao brzine od 4 Gbit/s na kućnim modemima nove generacije koji se već testiraju s korisnicima. U mobilnom segmentu pokazali su nove 5G funkcionalnosti koje omogućuju surfanje brzinama od 750 Mbit/s, što već danas podržava više od 10 posto uređaja. 

Kako se naglašava, 5G će doći kao rezultat niza nadogradnji u mreži, a ne kao trenutni skok, što je bilo slučaj kod 3G i 4G tehnologija. Procjene su i da će zbog toga investicije u 5G mrežu biti nekoliko puta veće nego kod prethodne generacije, a u Vipnetu su ugradnjom novih tehnologija predstavili sljedeći prijelazni trend LTE Advanced Pro. 

- Pokazali smo da je Vipnet prvi operator koji je konkretnim koracima krenuo u snažan razvoj 5G tehnologije, a njenom ranom upotrebom ne samo da osiguravamo poziciju predvodnika u implementaciji tehnologija sljedeće generacije, već i danas značajno poboljšavamo iskustvo korisnika postojećih 4G tehnologija - rekao je Tomislav Makar, Vipnetov direktor za tehniku. 

Čekaju reakciju države

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, za prelazak na 5G bit će nužna i potpora države, odnonso na osiguravanje preduvjeta za daljnje investicije, a iz Vipneta kažu da država kazni s izgradnjom transportne optičke mreže do županije i turističkih središta, iako su osigurana EU sredstva. Isto tako, navode realokaciju spektra druge digitalne dividende (DD2) kojeg nacionalni regulator mora osloboditi od analognog TV signala te osiguravanje afirmativnog regulatornog okvira od strane države i lokalnih zajednica kako bi bilo moguće izgraditi dovoljan broj baznih stanica čija gustoća za implementaciju 5G mora biti značajno povećana.

Brzine koje želimo

Uz mobilni razvoj, Vipnet se pohvalio najraširenijom optičkom mrežom, čija infrastruktura doseže više od 470.000 kućanstava s brzinama iznad 100 Mbit/s. Demonstrirali su tako i brzine od 4Gbit/s na Docsis 3.1 i FTTH pristupnim tehnologijama. Ove godine započeli su s testiranjem Docsis 3.1 modema koji u kućanstvima omogućavaju brzine od 1Gbit/s. 

To znači da će korisnicima kojima je pri brzini od 20Mbit/s bilo potrebno 429 sekundi za preuzimanje jedne datoteke veličine 1GB, pri brzini od 1Gbit/s za preuzimanje iste datoteke biti potrebno samo 9 sekundi. Ili otprilike minuta i pol za 10 GB, što znači da se radi o brzinama na kojima nam update igre neće predstavljati dugotrajna čekanja. Ili, još važnije ovo su brzine na kojima ne bi trebali imati problema dok netko u kući gleda Netflix, a na drugom računalu se igra, a svi ostali mogu bezbrižno surfati na mobitelima. Iz Vipneta ističu da će ove nove tehnologije komercijalno za korisnike krenuti s brzinama od 500 Mbit/s i 1 Gbit/s. 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

A1 diže cijene od lipnja
za 6,9 posto

A1 diže cijene od lipnja

Povećanje naknada se odnosi na puni iznos mjesečnih naknada tarifa, paketa i opcija bez obračunatih popusta, a već ugovorene popuste korisnici i dalje nastavljaju koristiti

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina
SMZBOG LOŠE POTRAŽNJE

Tesla otpušta 300 radnika u pogonu kod Berlina

Američki proizvođač električnih automobila Tesla izvijestio je da će otpustiti 300 radnika zaposlenih 'na određeno vrijeme' u pogonu kod Berlina, nakon najave otkaza širom svijeta zbog posustajanja potražnje i oštre cjenovne konkurencije
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle