Obavijesti

Tech

Komentari 2

Švedska - apsolutni lider montažne gradnje u svijetu

Švedska - apsolutni lider montažne gradnje u svijetu
5

Montažna gradnja svakako nije novost u svijetu kao ni kod nas. Mnogo naprednije verzije montažnih kuća ulaze na svjetsko tržište u posljednjih nekoliko desetljeća

VIDEO

Montažna gradnja svakako nije novost u svijetu kao ni kod nas. Mnogo naprednije verzije montažnih kuća ulaze na svjetsko tržište u posljednjih nekoliko desetljeća.

Po pitanju energetske učinkovitosti i ekološki osviještenog života i stanovanja skandinavske zemlje postavljaju standard koji ostatak svijeta slijedi u većem ili manjem zaostatku. Prema nedavnom istraživanju u Švedskoj je 84% novoizgrađenih obiteljskih kuća montažno. Razlog leži u ekstremnim vremenskim uvjetima i ekološkoj osviještenosti koja je usađena u njihov DNA. Zapadna Europa zaostaje za švedskim standardom, ali je i dalje ispred SAD-a, Australije i Velike Britanije u kojima montažna gradnja čini oko 5% ukupne novogradnje. U Nizozemskoj je 20 % novih kuća montažno, dok se u Njemačkoj 9% novih stambenih građevinskih dozvola izdaje za montažne zgrade.

Iza Europe po veličini tržišta montažne gradnje slijedi Japan s 15% udjela montažnih kuća u novogradnji s proizvodnjom od oko 10.000 kuća godišnje. Kao glavni razlog razvoja tržišta montažne gradnje navodi se gustoća naseljenosti i česti potresi.

Točne podatke o broju niskoenergetskih objekata u Hrvatskoj u ovom trenutku nećemo naći. „Procjenjuje se da je udio montažne gradnje u ukupnoj gradnji oko 5%“ tvrdi Hrvoje Kuretić, vlasnik tvrtke Domus Plus.

Više o montažnoj gradnji pratite na Niskoenergetska kuća 2.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Kolika je opasnost od požara u niskoenergetskoj kući?
KORISNO

Kolika je opasnost od požara u niskoenergetskoj kući?

Požar osim ljudskih žrtava i neposredne materijalne štete predstavlja i veliku opasnost za okoliš. Da drvene kuće bolje podnose požar od klasičnih kuća zidanih opekom mnogima zvuči kontradiktorno.

Neka vaša nekretnina ne bude rupa bez dna
ZAŠTITA IMOVINE

Neka vaša nekretnina ne bude rupa bez dna

Posjedovanje vlastitog doma za mnoge je iznimno važna stavka u životu, što potvrđuje i podatak da je čak 92 posto nekretnina u Hrvatskoj u privatnom vlasništvu
Od ideje do useljenja u niskoenergetsku kuću
USELJENJE

Od ideje do useljenja u niskoenergetsku kuću

Za cijenu stana u Zagrebu u samo 4 mjeseca izgradili su kuću samo 25 minuta od centra Zagreba. Pročitajte o gradnji niskoenergetske montažne kuće – od ideje do useljenja u 10 koraka